Det lekes ikke butikk når The Beatles skal hylles. Bandet og vokalistene fikk god hjelp av lyd- og lyscrewet til å gi publikum en opplevelse de sent vil glemme. Foto: Martin Kværnes

En siste Beatles-hyllest

Året er 2019, og det er nøyaktig 50 år siden The Beatles lagde sin siste musikk. Den ble servert i all sin prakt i Oslo Konserthus lørdag 12.oktober.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 13:27

For syvende året på rad blir The Beatles hyllet av rockemusikere i Oslo Konserthus. Over fire konserter skal et nøye sammensatt mannskap, bestående av rockere som “Grand old man” Trond Granlund, fremføre alle sangene the Beatles ga ut for 50 år siden. Lørdag 12.oktober fant konsert nummer to av fire sted. Salen var ikke fullsatt, men de oppmøtte fikk en opplevelse som er verdt hver eneste krone. 

Konseptet heter “It was fifty years ago today”, og går ut på at det hvert år settes opp konserter hvor alle sangene The Beatles ga ut for femti år siden blir spilt. I år var det dermed albumene Abbey Road og Let It Be - de siste albumene The Beatles ga ut, som sto på menyen. I disse to albumene finner vi noen av The Beatles’ aller største hits, blant annet “Come Together”, “Let It Be”, “Here Comes The Sun”, og “Get back”. Sangene blir fremført med vokalistene Trond Gralund, Eirikur Hauksson, Frode Vassel, Stian Joneid, og Jonas Groth i spissen, og et omfattende band, lyd- og lyscrew i bakgrunn.

 


Alle vokalister til pumpene når “Because” fra Abbey Road skal fremføres. Foto: Martin Kværnes

Prosjektleder Jan Erik Arntsen fikk ideen til prosjektet allerede i 1993, da han var med på en konsertoppsetning hvor The Beatles’ største hits ble spilt. 

– Jeg tenkte: ville det ikke vært kult å spille absolutt alle Beatles-sangene da? Den gang var det en søk tanke, helt vill, men så ble den altså realitet cirka 20 år senere, sier Arntsen.

En stor del av de som har vært med i oppsetningen kommer fra Fredrikstad. Det skyldes at leder Arntsen selv kommer fra plankebyen, hvor han har spilt musikk av og på i litt  over 40 år. 

– Det er noen særpinger med også, sier Arntsen, mens han ser på kollega og dirigent Svein Johannessen og ler. Begge de to er fra Fredrikstad, men har utrolig nok fått samarbeidet med særpingene til å funke. Leder Arntsen kunne egentlig ikke vært mer fornøyd med hvordan det har gått. 

– Nå har vi vel spilt over 30 konserter i Oslo Konserthus, og det er det ikke mange Østfoldinger som kan si de har gjort, slår han fast. 

– Hvor mange øvingstimer ligger det bak?

– Mange. Men det her er så dyktige musikere at det meste av øvingen blir gjort hjemme av hver enkelt, før vi møtes og smelter det sammen, sier han. 

 


Jan Erik Arntsen er strålende fornøyd med hvordan konsertene har gått. Arntsen har ikke et klart favorittår, men innrømmer at 1969 og 1965 kanskje henger enda litt høyere enn de andre. Foto: Martin Kværnes

Et viktig komponent i “It was fifty years ago”-forestillingene har vært fortellingen, som blir gjort av ingen ringere enn Tom Mathisen. Mathisen er en av norges fremste og mest kjente komikere, kjent blant annet som medlem i Prima Vera, og som fortellerstemmen i tv-serien Brødrene Dal.. Mathisens oppgave i Beatles-oppsetningen har vært å underholde publikum med sin gode fortellerevne, men samtidig formidle god og omfattende Beatles-historie. Vi får nemlig ikke bare fremført sangene under konserten, men også historien om hvordan sangene ble til, i tillegg til indre konflikter i bandet - som det så kjent var mange av. Å være med på Beatles-oppsetningen er noe Mathisen ikke ville vært foruten. 

– Jeg har vært Beatles-fan siden jeg var liten guttunge, så dette er stor stas, forteller han. 

– Har du et favorittår?

– Nei! Alle årene er forskjellige, men like bra. 

Mathisen forteller at han fortsatt blir litt nervøs før opptredener, særlig hvis enten kona eller anmeldere sitter i salen. 

– Hvis jeg ser en anmelder pleier jeg å blunke litt og vifte med hånda, men det har aldri funket, sier Mathisen lattermildt, før han fortsetter:

– Det er verst med kona mi, fordi hun er så kritisk. Jeg kan være fornøyd, gå inn på pauserommet og se hun har skrevet meldinger hvor det står “snakk høyere, snakk saktere, ingen skjønner hva du sier”, sier han etterfulgt av latter. 

 


Mathisen har funnet seg til rette i stolen under generalprøven. Det gjelder å komme seg inn i karakter før showet starter. Foto: Martin Kværnes

Mathisen begynte sin karriere på medisinstudiet etter gymnasiet, og skulle egentlig bli hjernekirurg, men slik gikk det som kjent ikke. Han fant sitt rette element til å være underholder, og løser jobben like godt nå som for 30 år siden. Det finnes faktisk ingen som Tom Mathisen, og å instruere ham til å gjøre som du vil - det kan du bare glemme. 

– Det er mange som har prøvd å instruere meg, men etter hvert sier de bare “Tom, jeg prøver å instruere deg, men du gjør jo bare som du vil etterpå uansett”, sier Mathisen før han atter en gang bryter ut i latter. 

– Det er noe av det fineste med å drive med dette her - sjefen sier bare at jeg kan gjøre som jeg vil, og da gjør jeg det, sier Mathisen. 

 

 


Tom Mathisen i usedvanlig godt humør. -Å være med på dette har vært en fantastisk reise, sier han. Foto: Martin Kværnes

 

For mange vil det nok være en stor nedtur at dette var siste utgave av konsertserien. Tom Mathisen kunne likevel, med sin karismatiske fortellerstemme, gi håp til de fortvilende:

– Kanskje vi kommer tilbake, hvem vet.