MODIG: Alexander Skadberg spiller seg selv i forestillingen, og deler stunder fra den tøffe oppveksten sin. Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund

Uforglemmelig forestilling på Grønland

9. og 10. oktober arrangerer Frelsesarmeen på Grønland Sammen-dagene. I den anledning framfører Alexander Skadbergs forestillingen sin: Mannen i speilet.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 14:29

Onsdag kveld var det full sal i Frelsersarmeen sine lokaler. Foredragsholder og skuespiller, Alexander Skadberg, er takknemlig for at han får fortelle sin historie hos Frelsesarmeen.

 

Snakker åpent om en turbulent oppvekst

I forestillingen spiller han seg selv, og tar med publikum på en reise gjennom en svært vanskelig barndom. Han snakker om å bli adoptert fra Colombia, og å komme inn i et fosterhjem som viste seg å ikke være slik det skulle. Storebroren hans begynte å ruse seg i tidlig alder, og hans avdøde far var alkoholiker.

– Du har mye mot i deg som tør å fortelle historien din så ekte og sårbart. Hvor finner du styrken til å gjøre det?

– Jeg vet faktisk ikke. Jeg føler at mye er magi.

Han så aldri for seg at han skulle stå på en scene. Der oppe følte han seg ikke hjemme, hvertfall ikke med alt fokuset på seg selv. Når han står på scenen i dag, føler han at det er riktig.

– Før jeg skal på scenen, er jeg så nervøs at jeg vil krype langt vekk herfra, men så starter jeg, og det fungerer. Det er en egen rus i å kjenne på den følelsen.


TÅREVÅTT: Det var flere som måtte tørke tårer iløpet av den rørende forestillingen. Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund

 

Første gang på Frelsesarmeen 

Etter å ha turnért landet rundt og fortalt sin historie i sju år, er det første gang han gjør det hos Frelsesarmeen. For ti år siden startet Tone Berg, Sammen Grønland. Konseptet har som formål å skape gode møteplasser for alle, uavhengig av alder, kulturell og sosial bakgrunn. 

Han synes det er fint at Sammen-dagene blir arrangsjert, og er glad for at en aktør som Frelsesarmeen satser på psykisk helse. 

– Kunne det ha hjulpet deg om du hadde hatt et tilbud som Sammen-dagene i yngre alder?

–  Ja, for når jeg hadde det på mitt kjipeste fantes ikke tilbud rundt psykisk helse, som foredrag eller teaterforestillinger. 

Forestillngen hans har blitt svært populær, og han sier at det kanskje kommer av det lave antallet forestillinger som tar opp temaet psykisk helse på denne måten. – Det kunne helt klart ha hjulpet meg, om jeg kunne ha kommet på noe som det her.


KOSELIG: Innenfor døra til Frelsesarmeen finner du mennesker som hygger seg i varme og trygge omgivelser. Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund

 

– Aldri tvil på historien din

Til ungdom som kjenner seg igjen i det Alexander har opplevd, vil han si at de aldri skal tvile på historien sin.

– Det er du som har sannheten i din egen historie. Om du begynner å tvile på den, begynner du å tvile på din egen eksistens.

Han oppfordrer barn og unge til å stå opp for seg selv, og sier at voksene må se, høre og forstå barn og unge.– Vi sier vi er flinke i dag, vi sier at vi er verdens lykkeligste land. Den tittelen klarer jeg ikke ta innover meg, for i verdens lykkeligste land skjer ikke slike historier som den jeg har.

Desverre finnes det slike historier i Norge hver eneste dag. Han vil at folk skal tørre å si ifra før det er for sent. 

– Er det noe konkret man kan gjøre for å “se” andre mennesker bedre? 

– Hvis du spør hvordan noen har det, da har du tid til å høre det, tenker jeg. Vis at du er til stede, og tør å stå i det om folk ikke har det bra.

 

– Hurra for psykisk helse

Skadberg avslutter med å takke Frelsesarmeen for at han fikk komme. Dette er ikke bare hans historie, men familiens, og han vil takke dem for at de har gitt han medhold til å fremføre den. Moren hans har sett forestillingen, og syntes den var bra. 

– Kort og godt: Hurra for psykisk helse, og for at vi tør å snakke om det.

Emneord: