Norge er ifølge NFF alene i Europa om å tillate pyro på fotballkamper Foto: Ole-Marius Bakken

Eneste europeiske land som tillater pyro

Etter helgens derby mellom LSK-VIF har debatten om bruk av pyroteknikk på norske tribuner blusset opp igjen. Nå forteller sikkerhetsrådgiver i NFF at Norge er blant de mest liberale på bruken av nettopp dette.
Onsdag, 30 oktober, 2019 - 13:14

Under lørdagens eliteseriekamp mellom Lillestrøm og Vålerenga ble det på ulovlig vis brukt bluss på tribunene. Det ble kastet bluss på banen, fyrververki ble sendt opp av maskerte supportere, og én person fikk til og med bluss kastet opp i leiligheten sin på stadion. Hendelsen har skapt mange negative reaksjoner, men samtidig er det mange som mener pyro-bruken var med på å skape en av de beste atmosfærene norsk fotball har sett på lenge. Spillerene hyller stemningen, mens andre kaller hendelsene for tragiske. Journalen tok kontakt med NFF for å klare opp i hva som egentlig er lov å sende opp i lufta på norske fotballkamper. 

– Vi tllatter pyroteknikk for hjemmelag ved innmarsj og på bestemte områder, sier senior sikkerhetsrådgiver i NFF Geir Ellefsen. 

Mer liberale enn Sverige 

Ellefesen kunne fortelle Journalen at Norge er eneste land i Europa som tillatter bluss. Lagene må gjøre er å søke i forkant. 

– Mange ser til Sverige og tror bruken av pyro der er lovlig. Både i Sverige og alle andre europeiske land er det ulovlig, sier Elleffsen. 

Sikkerhetsrådigveren til NFF var tilstede under lørdagens oppgjør. Han kunne tirsdag informere om at LSK ikke hadde søkt.

– Jeg tror Lillestrøms supportere ikke en gang har søkt om å få bruke pyro. Det bør ikke være så vanskelig. 

– Ikke så lett


​​​​Dårlig kommunikasjon: Talsmann i Klanen, Erling Rostvåg, mener dialogen med NFF burde vært mye bedre. Foto: VIF Fotball Elite

Talsmann i klanen, Erling Rostvåg, fnøs litt av uttalelsene til Ellefsen, da Journalen snakket med han på telefonen senere samme dag. 

– Vi hadde lenge en god dialog med NFF og politi om bruk av pyro. Så bestemte NFF seg i år for å tolke om regelverket, uten å snakke med de som lagde det, sier Rostvåg. 

Bortelaget kan ikke søke om å bruke pyro, så det klanen foretok seg på lørdag var uansett ulovlig. Rostvåg mener innstrammingen og økning av botsatser og har gjort det mer risikabelt å sende opp bluss, for alle involverte. 

– Det ble blusset mye mer før. Da sa vi ifra til Vålerenga og sikkerhetsvakter før vi gjorde det. Samtidig bidro vi med innsamling hvis klubben mottok bøter, sier Rostvåg. 

– I dag er det ingen dialog, noe som ikke gjør ting mindre risikabelt, legger han til. 

Veldig trygt å gå på fotballkamp 

Flere familier og foreldre med barn valgte å dra hjem underveis i derbyet på Åråsen. Dette syntes både Ellefsen og Rostvåg er synd. 

– LSK hadde tatt alle forhåndsregler om sikkerhet. Vi startet å jobbe med denne kampen en måned i forveien. At noen sender fyrververi ut på banen kan man likevel ikke gjøre noe med, sier Ellefsen

– I klanen har vi en nulltoleranse for at ting skal bli kastet på banen. Det veldig synd, og det skal ikke skje at ting blir kastet på banen. I hvert fall ikke bluss, sier Rostvåg 

Ifølge NFF er det veldig få uhell og tilfeller av folk som skader seg på fotballkamp. 

– Fotball i Norge er usedvanlig trygt. Det er noen veldig få som har skadet seg, og de har som regel hatt et litt for høyt inntak av alkohol og skadet seg selv, forteller Ellefsen. 

Ellefsen skrøt også av supporterne i Norge. Sammenlignet med Sverige er det aldri skader etter bruk av pyro. Senest denne helgen var det en hendelse i Sverige, der to ballgutter ble skadet.