På Nobels Fredssenter ble fredsprisutdelingen vist på storskjerm for spente tilskuere. Foto: Sofie Grønntun Nissen

Etiopias statsminister vinner Nobels fredspris

Årets fredspris går til den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed, for å ha bidratt til fred og samarbeid med nabolandet Eritrea. På Nobels Fredssenter ble utdelingen mottatt med jubel og gråt.
Fredag, 11 oktober, 2019 - 19:53

Fredag formiddag ble det klart at Nobels Fredspris 2019 går til den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed. Nobelkomiteen begrunner tildelingen med at statsministeren har gjort en viktig innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da spesielt for å løse konflikten med Eritrea. Ahmed tiltrådte som statsminister i april 2018, og strakte raskt ut en hånd for å gjenopprette fredssamtalene med nabolandet. I tillegg har han iverksatt en rekke reformer for å løse utfordringer i hjemlandet, og engasjert seg i freds- og forsoningsprosesser i andre land i regionen. 

Modig pris 


PRIO-direktør Henrik Urdal mener årets fredsprisutdeling er god, men risikabel. Foto: PRIO

Henrik Urdal, direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), hadde selv Abiy Ahmed på sin liste over favorittter til å motta prisen. Han mener likevel det er modig av Nobelkomiteen å gi prisen til den etiopiske statsministeren. 

– Det er alltid risikabelt å gi prisen til en prosess. Det er en god del forventninger til hva som nå skal skje fremover. 

Urdal peker på at prisen gir Ahmed både legitimitet og samtidig et push på å levere på de tingene han har lovet.

– Hele verden kommer nå til å følge med på de reformprosessene statsministeren har satt igang, forteller han. 

For tidlig?

Noen har kommentert at prisen til Abiy Ahmed kommer for tidlig, ettersom statsministeren kun har hatt jobben i halvannet år. Det er fortsatt etniske konflikter i landet og flere mennesker er internt drevet på flukt. I sin begrunnelse for tildelingen sier Nobelkomiteen at det er nettop derfor statsministerens innsats nå fortjener anerkjennelse og trenger oppmuntring. De håper fredsprisen vil “styrke Abiy Ahmed i hans viktige arbeid for fred og forsoning.”  

– Dette er en risiko komiteen tar. Men samtidig bidrar det forhåpentligvis til at det gjør det mer sannsynlig at han lykkes. Abiy Ahmed har hatt en klar amibsjon om å løse de innbyrdes konfliktene i landet, og sørge for at man får politiske løsninger ved å invitere disse gruppene til fredelige samtaler, forteller Urdal. 

PRIO-direktøren tror komiteen har tatt stilling i den forstand at det Ahmed gjør for å bilegge disse interne konfliktene er viktig, og at han må få støtte i å videreføre denne prosessen. 

Mottatt med stor glede

På Nobels fredssenter ble utdelingen vist på storskjerm, og annonseringen ble etterfulgt av jubel og gråt blant samtlige som var til stede. Blant de ekstra berørte var Sewasew Johannessen. Hun er født i Etiopia og har i forkant av fredsprisen drevet en kampanje gjennom Change.org for at den etiopiske statsministeren skal få prisen. 

– Jeg er veldig glad for at han fikk fredsprisen fordi Etiopia fortjener fred blant folket og med nabolandene. Dette kan hjelpe statsministeren enda mer med å jobbe med fred- og forsoningsarbeid i Etiopia, forteller hun. 

Johannessen har bodd i Norge i 25 år og har de siste syv årene jobbet med fredsarbeid for hjemlandet sitt. Store deler av familien hennes er fortsatt bosatt i Etiopia. 

– Dette er min hjertesak. Derfor er jeg kjempeglad for at han fikk prisen. 


Sewasew Johannessen har selv jobbet for at Abiy Ahmed skal få fredsprisen, og er svært fornøyd med utdelingen. Foto: Sofie Grønntun Nissen