Nettressurs for flerspråklige

Nettsiden Tema Morsmål har flerspråklige videoer, eventyr og oppgaver. Lærere kan bruke siden til å undervise og hjelpe elever med annet morsmål enn norsk.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 20:37

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (Nafo) sin nettside Tema Morsmål har læringsressurser som kan bidra til flerspråklig arbeid i barnehage og skole.

– Nettsiden kan hjelpe elever som har med seg mye fagkunnskap inn i den norske skolen, men som ikke har denne kunnskapen på det nye språket, norsk, riktig enda, forteller Lene Østli.

Østli er seniorrådgiver i Nafo. Hun forklarer at Tema morsmål ble lansert i 2009 og er deres lengst varige prosjekt. De er 18 personer som er med å utvikle nettsidene på 15 forskjellige språk. Nafo har i dag syv nettlærere som jobber hver dag med nettundervisning i de tre språkene arabisk, somali og tigrinja. 


Lene viser fram kunsten av Svetlana Voronkova fra deres flerspråklige eventyr. Foto: Sigve Bremer Mejdal


Morsmålsstreet symboliserer hvordan språk er røtter igjennom skolegangen og framtiden. Illusrert av: Svetlana Voronkova Foto: Sigve Bremer Mejdal

– Statistikk viser at det er færre kommuner som gir morsmålsundervisning, da de ikke mener ressursene deres når fram, selv om det er et lovpålagt krav, sier Lene Østli, seniorrådgiver og arrangør av fagdagen  

Feirer ti år

I forbindelse med ti-årsdagen til Tema Morsmål arrangerer Nafo en fagdag. Fagdagen skal ha foredrag av forskere fra Universitetet i Oslo og av tospråklige lærere som jobber aktivt med flerspråklig undervisning. Til slutt skal de avslutte med “Lille Petter edderkopp” på arabisk. 

Tettere arbeid med fagfolk

Lene forteller iherdig om hvordan Nafo ble etablert i 2004 og lå under utdanningsdirektoratet, men at de i 2018 kom under OsloMet. 

– Dette var en veldig god ting. Det la til rette for et tettere samarbeid med lærerutdanningene ved OsloMet, sier hun.

 

 

Emneord: