Hos Sex og samfunn er det flere som tester seg enn før. Illustrasjonsfoto: Idun Teeuwen

Flere tester positivt for klamydia

Årsrapport fra Folkehelseinstituttet viser en skarp økning i positive klamydiatester.
Fredag, 1 november, 2019 - 16:24

 

Antallet diagnostiserte med klamydia har hatt en kraftig økning de siste årene, ifølge folkehelseinstituttets årsrapport for 2018. Oslo har den høyest diagnoseraten i Norge, der økningen de siste 10 årene har gått fra 565 diagnoser per 100. 000 innbyggere i 2009 til 836 per 100 000 innbyggere i 2018. 


Statistikk viser at fra 2012 har det vært en skarp økning av antallet som tester positivt for klamydia i Oslo. Kilde: MSIS, Folkehelseinstituttet 

Flere tester seg

Ifølge daglig leder for Sex og samfunn, Maria Røsok betyr dette ikke nødvendigvis at flere har klamydia, men heller at flere tester seg.

– Hos Sex og samfunn ser vi at det stadig er flere som tester seg. I 2018 var det nesten 18 000 personer som var innom for å teste seg, og det var en økning på 7,5% fra 2017. Og dermed blir det også et økt antall positive prøver, skriver hun til Journalen på epost. 

Selv om flere tester positivt for klamydia forklarer Røsok at prevalensen som ligger på rundt 10% har vært lik de siste fem årene. 

– Økningen av antall som tester seg er gledelig og viser at unge i Oslo i økende grad tar ansvar for seg selv og sine partnere, skriver hun om utviklingen de siste årene. 

Kvinner tester seg oftere

Statistikk fra folkehelseinstituttets årsrapport viser en stor økning spesielt hos unge kvinner fra 20-24 år. Nær 60 prosent av de diagnostiserte tilfellene er kvinner. Røsok skriver at hos Sex og samfunn er antallet kvinner som testet positivt for klamydia mye høyere enn menn. I 2018 ble det hos Sex og samfunn testet positivt for klamydia hos 1355 kvinner og 559 menn. 

– Dette skyldes at det var flere kvinner enn menn som testet seg, forklarer hun. 

Røsok påpeker at selv om det er flere kvinner som tester positivt er forekomsten høyere hos menn med 13 prosent, og kvinner med 10 prosent. 

Forebygging

Flere studenter Journalen har snakket med har enten hatt klamydia selv eller kjenner noen som har hatt det. Journalen spurte dermed hva studenter kan gjøre for å beskytte seg for smitte. 

– Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare ingfeksjoner, så det anbefaler vi om man skal ha sex med ny partner.

Vi anbefaler også at alle som har hatt samleie med en ny partner uten kondom tester seg for klamydia, er Røsok sitt råd til unge studenter. 

 

Emneord: