På Fretex i Universitetsgata er det travelt fra morgen til kveld. Foto: Ingvild Lunde

Flere velger å kjøpe brukt

FNs miljøorgan, UN Environment, oppgir at klesindustrien står for mellom 8 og 10 prosent av verdens karbonutslipp. Nå setter Oslo-ungdommen ned foten.
Søndag, 13 oktober, 2019 - 17:19

– Vi har hatt en kjempeøkning, sier Hilde Bruvold som er ansatt på Fretex i Oslo sentrum.  

Bruk og kast:

– Et plagg blir i gjennomsnittet brukt 10 ganger  

– Nordmenn har i gjennomsnittet 359 plagg i skapet 

– Det kastes nærmere 23 kg klær i året 

Til tross for at Fretex tidligere i år, måtte legge ned 8 av sine butikker utenfor Oslo, har Fretex i Universitetsgata all grunn til å juble. Etter det høylytte klimabrølet og skolestreiken, med Greta Thunberg i spissen, har det blitt mer bevissthet rundt klimaverstingen klesindustrien.  

– Unge gutter har kommet mye mer inn på banen, og generelt de fra 20 år og oppover handler mest, sier Bruvold. 

Billig, kult og bra 


Rana er storfornøyd med dagens funn. Foto: Ingvild Lunde 

Markedsplassen Finn.no hadde en økning på 15 prosent i 2019, sammenlignet fra samme periode i fjor. Hele 428 714 annonser lå ute under kategorien “klær, kosmetikk og tilbehør”, samtidig har antall besøk på nettsiden økt betraktelig det siste året.  

Hvorfor velger du å kjøpe brukt? 

– Det er flere årsaker, blant annet tenker jeg på miljøet, samtidig som at det ofte er rimligere. Det er også veldig gøy, det henger ikke ti helt like gensere ved siden av hverandre, man må virkelig lete, sier Rana (24).   

Gunn (59) har kjøpt bruktklær flere ganger, og ser ingen grunn til å ikke gjøre det.  

–Det er både økonomi, miljø og innimellom kan man finne helt unike plagg.  

Gjenbruk eller gjenvinning 

– Det er egentlig ingen grenser for hva folk kjøper brukt, man kan gjøre mange gode funn, blant annet med ull og silke, sier Bruvold.  Moteindustrien står for hele 20 prosent av avfallsvannet. og til tross for at nordmenn handler haugevis av klær, blir hvert femte plagg sjeldent eller aldri brukt. Hver dag får Fretex inn over 25 tonn klær, det er likevel ikke alt som kan legges frem på butikkhyllene. 78 prosent av det Fretex får inn blir gjenbrukt, mens de resterende prosentene blir gjenvunnet.