Bandehy fortalte i sin tale på lørdag at hun ikke er overrasket over at hun måtte vente til fylte 70 år med å få tildelt en pris for arbeidet sitt. Hun er derimot overrasket over å motta en pris i det hele tatt. Foto: Ingrid Marie Asphaug

Født Fri kritiseres for pris til Lily Bandehy

Født Fri-prisen ble i år tildelt samfunnsdebattanten og forfatteren Lily Bandehy.
Onsdag, 9 oktober, 2019 - 12:09

Født Fri har mottatt krass kritikk i sosiale medier i etterkant av helgens prisutdeling.

Stiftelsen beskriver seg som en menneskerettighetsorganisasjon som jobber mot vold i alle former. De har særlig fokus på å bekjempe æresvold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. 

– Innskrenker muslimers frihet

Samfunnsdebattant og SV-politiker Tony Burner skriver i et innlegg på sin facebookprofil at Født Fri var en organisasjon han hadde store forhåpninger til, men at de nå bør revurdere kursen sin.

– Lily Bandehy innskrenker muslimers frihet, det burde være det motsatte av hva en organisasjon som Født fri står for, sier han til Journalen.

Burner viser blant annet til et intervju med Resett der Lily Bandehy sier vi må bekjempe islam med alt vi kan gjennom å skape et sekulært samfunn med forbud mot alle islamske symboler.

Vil tilby plattformer for alle

Mye av kritikken mot prisvinneren går nettopp på uttalelser til aktører som Resett. Født Fri mener en viktig grunn til å samarbeide med Bandehy er å tilby samfunnsdebattanter mer presseetiske plattformer. 

«Vi godtar ikke at våre egne må velge plattformer hvor verken presseetikk eller vær varsom plakaten blir respektert. Derfor handler vi aktivt for å inkludere også våre mest kontroversielle aktivister.», skriver de på sin facebookside.


Shoeib Sultan Foto: Monica Løvdahl (CC BY-SA 2.0 Flickr)

Mener Bandehy splitter og dyrker hat

MDG-politiker Shoaib Sultan stiller seg også kritisk til prisvinneren.

«Jeg aner ikke hva de gav henne prisen for, men om det var for å splitte, dyrke hat, og å så spild, så var det en fulltreffer!», skriver han på facebook.

Han understreker til Journalen at han mener lite om prisen i seg selv.

 – Lily Bandehy er sikkert hyggelig på personlig plan, men det er ingen måte å ha en rasjonell samtale med mennesker med så problematiske holdninger, sier han.

Rehman står ved valget

Til Journalen skriver Shabana Rehman, leder for Født Fri, følgende i en epost:

«Født Fri har gitt Lily Bandehy prisen med en konkret begrunnelse. Det er bøkene hennes. Vi ser ingenting kritikkverdig i bøkene. Og fordi hun har stått ved sin sønns side i opp og nedturer som åpen homofil. Dette er ikke den ‘hyggelige privatpersonen’ Lily. Det er den offentlige moren, bestemoren og forfatteren.»

Skriver av kjærlighet og for mennesker

Det var nettopp Bandehys sønn, Tooji, som fikk æren av å overrekke moren Født Fri–prisen denne helgen. Han understrekte i sin tale at mange tar religionskritikk som et personangrep, men at det kun er kritikk av en ideologi.


Bandehys sønn Touraj Keshtkar, bedre kjent under artistnavnet Tooji, og Født Fri-leder Shabana Rehman delte ut årets Født Fri-pris. Foto: Ingrid Marie Asphaug

– Det er nettopp mennesker som Shabana (Rehman. red.anm.), som Dana (Manouchehri. red.anm.), og som mamma som står og er de kritiske stemmene som fører dette samfunnet videre, sa han i sin tale på lørdag.

Bandehy understrekte allerede i takketalen at hun var klar over at dette var et kontroversielt valg. 

– Det hadde vært mye lettere for Født Fri å gi denne prisen til en dame med hijab i stedet for meg, sa hun i talen sin.

Hun understreker også at hun skriver av kjærlighet og for mennesker og deres frihet uavhengig av ideologi og samfunn.

 – Mot ideologien, ikke menneskene 

I en e-post til Journalen reagerer Bandehy på at det rettes kritikk mot hvilke nettisider hun skriver for heller enn hva hun skriver.

«Dette er typiske angrep på ytringsfriheten - i stedet for å ta opp hva de måtte være uenige med meg om - henviser de til at jeg har skrevet der og der, og at jeg derfor må være enig i alle andre skribenter på de nettstedene.», skriver hun til Journalen.

 Videre svarer Bandehy på anklagene fra Burner ved å understreke at hun ikke innskrenker muslimers frihet, men muslimske menns frihet der de krenker kvinners frihet.

«I mange år har jeg skrevet og kritisert kritikkverdige sider ved islam, fordi jeg er for likestilling, total likestilling uansett kjønn, legning, hudfarge, bosted og religion. Jeg skriver mot den politiske ideologiske islam. Jeg skriver ikke mot muslimer.», skriver Bandehy.

 

Emneord: 
Tags: