Forsker og treningsspesialist anbefaler å finne en aktivitet du trives med. Her fra salsakurs som ble arrangert på Oslomet tidligere i uken. Foto: Jakob Bjørnøy.

Forsker på stillesitting: –Vi beveger oss skremmende lite

Enkelte har sammenlignet stillesitting med røyking. Forsker Melina Magulas er uansett klar på at vi bør bevege oss mer.
Torsdag, 31 oktober, 2019 - 15:11

Jobber du på kontor, eller tilbringer endeløse dager på lesesalen i forkant av eksamen? Da bør du vurdere å legge inn noen aktive pauser. Forskningen viser nemlig en direkte sammenheng mellom inaktivitet og livsstilssykdommer, og Norge har nå lagt til minimering av stillesitting i bunken av nasjonale råd for fysisk aktivitet. 

Melina Magulas er idrettsutøver, og tar nå en doktorgrad der hun forsker på stillesitting. Hun mener at det er rød tråd mellom stillesitting og hjerte-karsykdommer, enkelte typer kreft og diabetes type 2, men at det fortsatt er mye forskning som gjenstår før man kan trekke noen tydelige konklusjoner. 

– Kunnskapsgrunnlaget som viser sammenhenger mellom stillesitting, sykdom og dødelighet har blitt såpass solid at flere land i verden, som USA, Tyskland, Australia, England og Norge, nå har inkludert råd om å minimere stillesitting i hverdagen i sine nasjonale råd for fysisk aktivitet. Men det er fortsatt mye vi ikke vet om hva som skjer i kroppen når vi sitter for mye, sier Magulas. 

“Det nye røyking”

Magulas forteller at stillesitting feilaktig har fått kallenavnet «det nye røyking» og i noen tilfeller har medias budskap pekt i retning av at det nærmest er farligere å sitte stille enn å røyke. Dette er å dra det for langt, mener hun, men sammenligner stillesitting med å være ute i solen.

– Litt er bra, men aldri for mye. 

Er du en av dem som lurer på hvor mye man bør bevege seg daglig, har Magulas et konkret råd: 60-75 minutters fysisk aktivitet om dagen, med moderat til høy puls. Men alt hjelper.

– Når vi voksne sitter i snitt 9-10 timer hver dag, er det ikke vanskelig å tenke seg at all bevegelse er viktig for helsen, sier Magulas. 

Hun lister opp hurtig gange, løpetur, squash eller gruppetimer på treningssenter som forslag til aktivitet, men poengterer at treningsformen egentlig ikke spiller så stor rolle. 

– Vi som jobber med trening, sier ofte at den beste treningen er den du får gjennomført relativt ofte. Finn derfor noe du trives med. Da er du godt på vei til en bedre helse, både fysisk og psykisk. 

– De fleste av oss trener ikke

Magulas påpeker at flesteparten av oss faktisk ikke trener, og at vi kan ha godt av en virkelighetssjekk når det gjelder hvor mye vi sitter stille. 

– Jeg tror mange av oss vil oppdage at de beveger seg skremmende lite. Samtidig kan jeg forstå at det virker vanskelig å relatere stillesitting med sykdom og dødelighet, men da ber jeg heller folk om å fokusere på livskvaliteten generelt, sier hun, og nevner både hukommelsen og evnen til å konsentrere seg. 

– Fysisk aktivitet påvirker hele mennesket.