Nauy Vu Nguyen viste blant annet frem bilder fra da han fikk halve kroppen kuttet opp, som en følge av væskeansamling etter heroinoverdosen i 2009.

Fortalte om heroinmisbruk på Verdensdagen for psykisk helse

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, holdt tidligere heroinmisbruker Nauy Vu Nguyen foredrag om sin historie på Fontenehuset i Oslo.
Søndag, 13 oktober, 2019 - 20:49

Det er tredje året Verdensdagen for psykisk helse blir markert på Fontenehuset i Oslo. Det er Ung på Huset – et tilbud for dem mellom 18 og 30 år – som står for arrangementet.

– Vi markerer dagen for å sette lys på psykisk helse, og derfor arrangerer vi også sosiale arrangementer gjennom hele året, der alle som har eller har hatt en psykisk sykdom kan komme, forteller Stephen (29), som er blant arrangørene i Ung på Huset.

– Det er en viktig dag for oss som sliter psykisk, fordi jeg føler det er veldig tabubelagt. Og ved å markere en slik dag, kan det være med å åpne øyner, og få folk litt mer interessert i psykisk helse – for alle har en psykisk helse, uansett om den er god eller dårlig, sier Malin Alexandra (21).

 


Malin Alexandra (21) og Stephen (29) var med og arrangerte Verdensdagen for psykisk helse på Fontenehuset i Oslo.

 

Psykisk helse

I forbindelse med Verdensdagen, kom tidligere rusmisbruker Nauy Vu Nguyen og holdt foredrag om sin historie. 

– Psykisk helse for meg betyr veldig mye, forteller Nauy Vu Nguyen.

– For min del, så slet jeg veldig mye med lavt selvbilde og hadde dårlig selvtillit etter jeg mistet beinet. Psyken min var så langt nede etter flere år med rusmisbruk, og det jeg visste kunne ta vekk de tankene, var heroinen, fortsetter han.

Søk hjelp

– Dersom du sliter med noe og ikke vet hva du skal gjøre; søk hjelp, snakk mye om det, og finn folk som er i samme situasjon som deg. Ikke hold ting inni deg, det er det viktigste, råder Nguyen.

 


Narkotikamisbruker

Mot alle odds våknet Nguyen igjen etter overdosen, men med et bein mindre. Da han var på sykehuset, hadde han et mål om å gå igjen. Han prøvde flere ganger å gå i behandling mot misbruket, men lyktes ikke – før siste gang i 2010, hvor han innså at han trengte hjelp.

Nguyen forteller om et spesielt møte med terapeuten, som sa at han måtte begynne å elske seg selv igjen. I dag sier han til seg selv i speilet hver eneste dag “Du ser bra ut, Nauy, og du er god nok som du er.” 

 

 

Emneord: