Beboere fortviler over å ha fått et gjørmebad i stedet for park som nærmeste nabo. Foto: Torjus Augestad Ambjør.

Hundelufting i gjørmebad

Den nye hundeluftegården i Iladalen ødelegger gresset, og er til irritasjon for naboer og brukere.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 13:33

– Gressplenen er ikke laget for at bikkjer skal løpe frem og tilbake på det samme området. Slitasjen er veldig beklagelig. Det ser ikke hyggelig ut lenger, sier Dag Andersson, styremedlem i Sameiet Kingos gate 15-21.

Virker mot sin hensikt

Den nye hundeluftegården i Iladalen startet som et hyggelig sted å lufte hunden, men nedtrampingen av gresset har gjort det mindre hyggelig. Bydel Sagene har mottatt flere klager, og gjørmen frastøter også daglige brukere av parken.

– Den var bedre før. Nå synes jeg ikke så mye om den, sier Eva Dybvik, hundeeier og bruker av parken.

Eva og hunden Vera var ofte i hundeluftegården da den åpnet i september, men nå har den blitt så sølete og fæl at de heller drar til St. Hanshaugen for å gå tur.


Valpen Vera må nøye seg med å se på de andre hundene leke i gjørma. Foto: Torjus Augestad Ambjør.

– Jeg skulle se selv om hundeluftegården ble tatt i bruk, og da var det like mange inne i gården som utenfor. Det er for mange hunder på ett sted og det blir bare søl, så folk går heller andre steder i parken, sier Andersson.

Sagene bydel har tatt klagene til seg, og planlegger å gjøre noe med situasjonen.

– Vi har en plan om å gjøre underlaget hardere og eventuelt få grus. Når det nye parkøkologisk senteret i Iladalen er ferdig, går resten av pengene til å fikse opp i hundeluftegården, sier Helmat Sarzali, miljø- og driftstekniker i Sagene bydel.

Ikke informert

Det er ikke bare skadene på underlaget som irriterer naboene. Hundeluftegården ble satt opp uten å informere de som daglig må forholde seg til den, og den er plassert kun få meter unna Sameiet Kingos gate 15-21.

– Bydelen må snakke med naboer og brukere av parken før de tar en slik beslutning, sier Andersson.

– Vi fikk en innstilling fra bydelsutvalget om hundeluftegård, og brukte det som argument til å få det til. I tillegg har frivillige i Iladalens venner engasjert seg positivt i prosessen, sier Sarzali.

Iladalens venner sier til Journalen at de var positive til at det ble forsøkt å finne en løsning på en konflikt de har observert i flere år, nemlig at mange hundeeiere ønsker å lufte hundene fritt samtidig som enkelte andre parkbrukere finner dette plagsomt.

Saksfremlegg fra bydelsutvalget fattet 13.12.2018

Publikumshenvendelser har gjort oss oppmerksom på problemer knyttet til hundelufting uten bånd i Iladalen. Flere alvorlige episoder bekymrer både hundeeiere og andre parkbrukere. Med denne bakgrunnen vurderer bydelen å etablere en liten inngjerdet hundeluftegård på gressarealet nederst i Iladalen park – på flaten nær Kingos gate.

 Inngjerding løser ikke problemet

Sagene bydel mottok flere klager på hunder som ikke var i bånd i Iladalen. Det var en hendelse med en hund som døde etter å ha blitt bitt av en hund som ikke var i bånd. Etter suksess med hundeluftegården i Torshovparken, så bydelen på en hundeluftegård i Iladalen som en løsning. 

– Ved eventuelle hendelser må hundeeierne ta ansvar. En inngjerding er ikke løsningen, sier Andersson.

– Parken er primært for tobeinte, og brukes av både store og små. Ved å sette opp en inngjerding fratas en del av parken fra oss brukere. Det må være plass til alle.

– Vi har prøvd å ta hensyn til alle ved å plassere gården langt nede i parken, sier Sarzali