I 2018 var 60 prosent av maten på Heftyes barnehage økologisk. Foto: Marlene Lundberg Holm

Hylles for økologisk mat i barnehager

Bydel St. Hanshaugen har satt fokus på økologisk mat i kommunale barnehager. Nå er de nominert til Barne- og ungdomsprisen 2019.
Onsdag, 30 oktober, 2019 - 11:06

Bærekraftige måltider er:

- Laget fra bunnen av          - Med fokus grønnsaker, belgvekster og korn           - Sesongbasert                    - Med bevisste valg av kjøtt og sjømat                    - Med fokus på å redusere matsvinn                              - Med økologiske råvarer

For sjette året på rad blir Matprisen delt ut på Vippa i Oslo. Prisen retter fokuset mot bruk av bærekraftig og økologisk mat, og kan tildeles alt fra bønder og kokker, til private og offentlige aktører og bedrifter.

De nominerte for 2019 fordeles på ni ulike priskategorier. Bydel St. Hanshaugen er nominert til barne- og ungdomsprisen, en pris som retter søkelyset mot barn og unge i møte med bærekraftig og økologisk mat. 

Holt Læringstun i Tromsø og det norske Steinerbarnehageforbundet er også nominert.

“Friske og raske barnehager”

Bydel St. Hanshaugen har i lang tid fokusert på bærekraft og økologi i matveien. 

I 2015 gjennomførte bydelsutvalget på St. Hanshaugen et prosjekt med navn “Friske og raske barnehager”. Målet var å utjevne den varierende kvaliteten av mattilbudet i de kommunale barnehagene, samt å servere mat i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. 

Byrådet i Oslo satte seg også en målsetning i 2015 om at 50 prosent av alle offentlige matinnkjøp i Oslo skulle bestå av økologiske matvarer. Dette målet er for øvrig ikke nådd, ifølge tall fra Aftenposten. I 2018 økte andelen kun med et gjennomsnitt på 2,5 prosent.

Tidlig bevisstgjøring


– Barnehagen bestiller mat ukentlig for at den skal være ferskest mulig, forteller Gro Spidsberg. Foto: Marlene Lundberg Holm

I 2018 hadde de offentlige barnehagene på St. Hanshaugen en økologiandel på 30 prosent i gjennomsnitt. Én av barnehagene i bydelen hadde derimot markant høyere andel økologisk mat enn resten: Heftyes barnehage serverte 60 prosent økologisk mat i 2018.

Gro Spidsberg, leder for Heftyes barnehage, mener at det er viktig å servere økologisk mat allerede i barnehagen.

– Det handler om å begynne med en tidlig bevisstgjøring for barna. Maten er jo både økologisk, kortreist og sesongbasert, sier Spidsberg.

Fikk økt matbudsjettet

Barnehagen har en fast meny hver uke, utformet av en ernæringsfysiolog. Det blir stort sett servert vegetarmat, men tidvis også fisk.


Heftyes barnehage er blant tolv kommunale barnehager i bydel St. Hanshaugen. Foto: Marlene Lundberg Holm 

– Vi har fire måltider i uka. To varme måltider, ett med grøt og ett med hjemmebakt brød eller rundstykker, sier Spidsberg.

Alle de kommunale barnehagene i bydel St. Hanshaugen fikk økt sitt matbudsjett med 50 kroner ekstra per barn. Gro Spidsberg er svært positiv til ordningen. 

– Det som er fint med konseptet er at det ikke er forskjell på hvilke barnehage i bydelen barnet går i. Alle barna, uavhengig av sosial status, får et godt og næringsrikt måltid i barnehagen, sier Spidsberg. 

Barne- og ungdomsprisen 2019 blir utdelt 11. november, i regi av DebioInfo.