Kantinene ved OsloMet har mye sunt, men også litt usunt å by på. FOTO: Kashayar Afshar.
Studenter velger matpakke over kantine

Kantinetilbudet kan forbedres

Ny forskning viser at fedme i ung alder øker kreftfaren.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 09:54

VG presenterte nylig en sak som omhandler en europeisk forskningsrapport, der det hevdes at økt fedme i ung alder kan føre til større kreftfare. I følge forskningen, kan faren for livmorskreft øke med hele 70 prosent. Totalt vil kreftfaren øke i tråd med økt fedme i ung alder, hovedsaklig før fylte 40 år. 

Kantinetilbudet for studenter

Ved OsloMet er det hele 48 bachelorprogram, 38 masterprogram og 7 ph.d.-program. Dette utgjør hele 20 635 studenter ved skolen.

Vi i Journalen har valgt å besøke to ulike kantiner fra Pilestredet, for å snakke med studenter og ansatte om tilbudet kantinene har å by på. Dette i lys av forskningen VG la frem, for å se om mattilbudet er godt og sunt nok for de budsjettilpassede studentene. 

Kantinetilbudet for studentene 


Det selges også varm mat ved ett av kantinene. FOTO: Kashayar Afshar

Ved to av kantinene på Journalen selges det ulike varer. Typiske varer som Litago, Coca-Cola og Farris er å se i skapene. I tillegg til Yoghurter, muslibarer og mye frukt.

– Vi selger litt av hvert. Overraskende nok kjøper studenter mye frukt og sunnere mat, sier ett av de flere kantineansatte.

Ingen ansatte i denne saken ønsket å stille med verken navn eller bilde. 

Videre på en større kantine er det tilbud om varmmat. En av kokkene fra kjøkkenet sier at det jevlig selges og produseres varm mat fra kjøkkenet, for studentene. Noe som virker å være populært, ettersom lite gjenstod etter lunjstid, ved vårt besøk. 


Fysioterapi studenten, Sebastian Nuri (22), foretrekker salat. FOTO: Kashayar Afshar.

Studentene tar heller med niste

I kantineområdene sitter det flere studenter. Deriblant Sebastian Nuri (22) som studerer bachelor i fysioterapi, på sitt andre år. 

– Det er veldig variert, jeg spiser ofte noe jeg liker. Og det er oftest noe fra salatbaren, hvis jeg skal kjøpe noe. 

Utenfor selve kantinen sitter tre studenter, som alle tre studerer bioingeniør faget. Alle tre studentene er på sitt tredjeår i bachelorprogrammet. 

– Det er helt greit, men litt for dyrt. Og ikke et særlig stort utvalg i forhold til varm mat. Det er et helt ok sunn standard. Jeg kjøper oftest kylling wrap, om jeg skal kjøpe noe, sier Anne-Charlotte Schau (26). 

Videre forteller studentene at de er enige om at kantinetilbudet er helt ok, men alt for dyrt. De syntes likevel at det kanskje kan være mye usunt, som man lar seg friste av. Dermed diskuterer de, på kort tid, seg frem til at tilbudet kan la seg forbedre. 

– Det kunne jo ha vært sunnere. For det er likevel mye snop, kaker, boller og sveler. De står rett ved kassen også, så det kan fort bli veldig fristende. Ikke for oss da! Men andre kan gå på den, diskuterer jentene mens de ler. 


Bioingeniør studentene mener tilbudet kan bli bedre. Fra venstre: Sunniva Indrøy Risanger (21), Susanne Gran (28) og Anne-Charlotte Schau (26). FOTO: Kashayar Afshar.