Filmen A Kora Tune av Angèle Diabang, åpnet Kino Afrika Festivalen på tirsdag. Foto: Aleksandra Pestka

Fremmer afrikanske kvinnelige filmregissører

Kino Afrika er en festival organisert av CAK - Afrikansk kulturinstitutt i Oslo. Årets festival fokuserer på afrikanske kvinnelige filmregissører.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 15:15

CAK - Afrikansk kulturinstittut har siden 2008 hatt Kino Afrika etablert som et fast årlig arrangement, og nok en gang arrangerer de festivalen i år. Målet er å promotere afrikanske filmskapere og deres filmer, for et delvis nytt publikum. Årets festival er dedikert til kvinnelige filmregissører fra Afrika og pågår mellom 15-20.oktober.


Daniella Woldemichael, konsernsjef hos Afrinictiy, snakket kort om arrangementet før filmstart. Foto: Aleksandra Pestka

Første dag

Hver dag, fram til søndag, vises det 2 nye filmer. Årets repertoar består av 2 dokumentarfilmer og 9 spillefilmer. Til tross for kraftig uvær på åpningsdagen, var det en del som møtte opp. Folk kunne sitte i kafeen og fikk mulighet til å kjøpe seg mat og drikke før filmvisningen. Første filmen, A Kora Tune gikk kl. 19:00, og neste, Desrance, en time senere, kl. 20:00.

A Kora Tune (2018)

Orginalt kalt Un Air De Kora, er en kortfilm laget av den kvinnelige regissøren Angèle Diabang (og Hubert Koundé) fra Senegal. Filmen handler om Salma, en ung muslimsk jente, som har veldig lyst til å bli en kora-spiller, noe som tradisjonelt er forbudt for jenter. En dag, tilfeldigvis, får hun muligheten til å bli undervist i et kloster, av munken Manuel, som mestrer dette instrumentet. Filmen har vunnet Fespacos Bronze Poulain og Best Director Award. 


Filmen A Kora Tune åpnet festivalendagen. Foto: Aleksandra Pestka

Desrance (2019)


Filmregissøren Apolline Traoré var på CAK og så premieren til sin nyeste film DESRANCE, sammen med publikum. Foto: Aleksandra Pestka

Er Apolline Traorés (Burkina Faso) tredje spillefilm, med Norges-premiere den 15.oktober. Filmen hadde sin nasjonale premiere i Burkina Faso, den 7.september. Den handler om Francis, som forlater Haiti etter foreldrene hans ble myrdet i hjemlandet. Han flytter til Elfenbenskysten med sin kone og 12år gamle datter. Han oppdager og forstår etter hvert at datteren er hans verdige arving etter sin berømte stamfar. Filmen har vunnet årets Fespacos Prix du meilleurs décor.

Apolline Traoré var tilstedet ved filmens premiere på CAK, og snakket om hvor viktig kvinners stemme er i hennes filmer. 

– What I want to leave, when I’m not here one day, is the voice that I give to women, in this world. Not only African women, but women that I was able to give a voice to, to say how they feel, what they are, their strength, their weaknesses and really the way that they are supposed to been seen, in stead of how people are seeing them.

Hele programmet

Tirsdag 15. oktober

19:00 - A KORA TUNA (2018)

av Angèle DIABANG & Hubert Koundé (Senegal)

20:00 - DESRANCE (2019)

av Apolline Traoré (Burkina Faso)Onsdag 16. oktober 

18:00 - BELLE (2014)

av Amma Asante (Ghana/ England)

19:45 - SOLACE (2018)

av Tchaiko Omawale (USA)Torsdag 17. oktober 

18:30 - Rafiki (2018)

av Wanuri Kahiu (Kenya)

20:00 - The Fig Tree (2018)

av Aäläm-Wärqe Davidian (Israel, Tyskland, Frankrike, Etiopia)Fredag 19. oktober

18:30 - The Golden Wolf of Balolé (2019)

av Chloé-Aicha Boro (Burkina Faso)

20:00 - Zin’naariyâ! (The Wedding Ring) (2016)

av Rahmatou Keïta (Niger)Lørdag 19. oktober 

16:00 - Paris Stalingrad (2019)

av Hind Meddeb & Thim Naccache (Morokko, France)

19:00 - Stateless (2018)

av Narjiss Nejjar (France, Morocco)

21:30 - Moussa Diallo

Festival concert featuring crew from DenmarkSøndag 20. oktober

19.00 - The Crimes of Angels (2018)

av Bania Medjbar (France/Algeria)