Martha Solem er student i Kunsthistorie ved UiO. Hun synes det er fint at alle på studiet har en felles interesse for kunst, der de kan diskutere og hjelpe hverandre. Foto: Marianne Ness Johnsen

Svensk strikkekunst på Studentersamfundet

Nyåpnet strikkeutstilling på Galleri Neuf viser et samspill mellom strikking og kropp.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 11:08

“Body on body” 

Kunstutstillingen “Body on Body” åpnet 8.oktober på Galleri Neuf i Oslo. Den svenske kunstneren, Emma Hasselblad, som står bak utstillingen, har dekorert galleriet med fargerike strikkeinstallasjoner. Utstillingen er en del av hennes eksamen ved Högskolan för design och konsthantverk i Gøteborg.


Foto: Privat/ Emma Hasselblad

– I dette arbeidet har jeg ønsket å undersøke kroppens silhuetter, strikking, strukturer og fargekombinasjoner. Det bevegelige, tøyelige materialet som det strikkede stoffet tillater. Jeg er interessert i dialogen mellom det strikkede stoffet og kroppen.

Kunsteneren som holder til i Gøteborg mener at kunst er viktig for studentene og synes det er gøy å kunne ha en utstilling på studentenes arena. 

– Noen ganger er kunst vakkert med fine farger og former. Noen ganger vekker det følelser hos oss, av en annen karakter enn estetisk, som moralske eller eksistensielle spørsmål. Kunst er en viktig hjørnestein i alle samfunn fordi den inspirerer til endring, oppmuntrer til nye perspektiver og får oss til å tenke og føle, sier Hasselblad. 

Kunst i hverdagen

Student i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Martha Solem, er medlem i Galleri Neuf. Hun mener at kunst er en viktig arena i studiehverdagen hennes, fordi det gir rom for avkobling, mestringsfølelse og kreative innspill. Hun har både et faglig og personlig utbytte av kunst i hverdagen. 

– Kunst har vært en stor del av hverdagen min siden jeg var liten. Jeg har alltid vært veldig aktiv i kulturskolen, hvor jeg både drev med dansing og musikk, sier Solem.

Hun forteller videre at kunsten betyr mye for henne, da den gir oss en større forståelse for den verden vi lever i.

– Kunst kan fortelle mye om religiøse, politiske og sosiale forhold. Man blir eksponert for nye tanker og perspektiver, sier Solem.

Tror du at kunst er viktig for studenter som ikke studerer kunst?

– Ja, vi lever i en verden der det er veldig viktig. Verden har jo blitt mindre og det er flere kulturer som møtes. Du kan få en bedre forståelse for flere perspektiver på verden og du blir klokere tror jeg, avslutter Solem.