Interesserte forbipasserende stopper opp ved Den norske Helsingforskomités stand for å høre mer om aksjonen. Foto: Iver Daaland Åse

Kvinnekamp med suppe og blåveis

Med en omfattende aksjon sparker Den norske Helsingforskomité i gang sin kampanje for kvinner verden over.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 12:35

Karl Johans gate: Mandag ettermiddag satt Den norske Helsingforskomité (NHC) i gang med sin nyeste aksjon. Fokuset i aksjonen er på kvinnelige menneskerettsforkjempere i Europa, Sentral-Asia.

Aksjonen var preget av grafiske skildringer av det flere mennesker på standen omtaler som “Egentlig helt ordinære kvinner”. Dette er kvinner som lever med trusler og fare for liv og helse i sin kamp for kvinnesaker, som ytringsfrihet og seksuelle rettigheter.


Mina Skouen varmer opp til aksjon på Egertorget i Karl Johans gate. Foto: Iver Daaland Åse 

På standen står Mina Skouen, NHCs koordinator innen menneskerettigheter for LHBTI-personer, sammen med andre aksjonister.

– Vi håper at vi kan sette spørsmålstegn ved hva som er de virkelig store menneskerettsutfordringene for kvinner i Europa i dag. Dette gjør vi ved å fortelle tolv fantastiske historier om tolv fantastiske kvinner, sier Skouen om aksjonen.


Irina Kulikova (24) og Inna Sangadzhieva (43) sto for utdelingen av den tradisjonelle russiske suppen Borsj. Foto: Iver Daaland Åse

Standen byr på servering av “Borsj og blåveis”, en bolle med varm russisk suppe og påmaling av falske kutt og blåmerker. Dette gjør aksjonistene til minne om journalisten Anna Politkovskaja, som ble drept på denne dagen for 13 år siden. 


Zhulduz (33) ville gjerne støtte aksjonen ved å bli påsminket blåmerker. Foto: Iver Daaland Åse

 

 

 

 

 

 

 

 

Viser solidaritet

Studenter ved Høyskolen Kristianias teaterlinje var til stede på arrangementet, og bidro med realistisk maling av sår og blåmerker for de som måtte ønske.

Under aksjonen dukket også influencer og deltager i neste sesong av Bloggerne Iselin Guttormsen opp for å bli sminket i solidaritet med aksjonistene og kvinner rundt om i europa som opplever menneskerettsbrudd.


Blogger Iselin Guttormsen ble også sminket av teaterstudenter. Foto: Iver Daaland Åse

Stopper for å prate

Kampanjens hovedområder

  • Seksuell- og kjønnsbasert vold
  • Innskrenkelse av sivilsamfunnet hvor organisasjoner utsettes for ekstremt press fra myndigheter 
  • Trusselen fra høyreekstreme grupper som kommer med hatefull oppførsel mot skeive og kvinneaktivister
  • Forfølgelse av kvinner som står fram; journalister, opposisjonspolitikere og menneskerettsaktivister. 

Folk i alle aldre stoppet opp i den travle hverdagen for å slå av en prat med aksjonistene over en bolle med tradisjonell russisk suppe. Det var mer eller mindre fullpakket med mennesker rundt aksjonens telt under store deler av arrangementet.

På standen forteller aksjonistene fra NHC om deres ønske om å belyse situasjonen i Europa i dag, og Skouen trekker særlig fram noen hovedområder som de velger å fokusere på.


Tauno Rantanen (71) lytter spent til det kommunikasjonssjef i NHC Emil Andre Erstad (28) har å si med varm borsj i skålen. Foto: Iver Daaland Åse