Stappfulle søppelspann utenfor en matbutikk i Oslo. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Martin er en av stadig færre søppeldykkere

De siste seks årene har Martin hatt nærmest null kroner i matbudsjett. Han er en av stadig færre som finner maten sin blant det som blir kastet i Oslo.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 23:29

Klokken er straks 21:00, det er lørdag, og de fleste matbutikkene er i gang med å stenge. Martin er musiker, men også dumpsterdiver, og har drevet på jevnt de siste 6 årene. 

— Jeg begynte vel i 2013. Ganske nøyaktig 6 år siden nå da. Rundt oktober, november.

Begynte med fobi for bakterier

Det var noen venner av meg som hadde funnet et bakeri som de pleide å dumpstre hos. Jeg var veldig opptatt av miljø den gangen - og det er jeg fortsatt, så de klarte å overtale meg til å bli med. På den tiden hadde jeg litt bakteriefobi. Tanken på at det hadde ligget i en container, det var litt skummelt, sier Martin.

— Jeg husker at når jeg kom hjem den kvelden så satt jeg og stirret på brødet jeg hadde tatt med. Holdt det gående i sikkert 20 minutter eller noe. Så tenkte jeg, jeg tar en skive. Jeg skjærer meg en skive og spiser den. Da var jeg overbevist om at nå blir jeg syk. Men neste dag følte jeg meg helt fin. Så da gikk det fra bakeri til matbutikk, og fra en gang i blant, til oftere og oftere. Så nå går jeg omtrent ikke på butikken lengre, med mindre jeg er syk.


Martin har dumpsterdivet i 6 år. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Vet hva han vil ha

Etter å ha drevet på i noen år er det lett å kjenne på søppelposene hva som er søppel fra lunsjrommet, brød, kjøtt- og ferskvare, og hva som er frukt og grønt. Det er ikke lenger like tidkrevende. Han åpner en container utenfor en butikk han til stadighet besøker. Dette er gårsdagens brød, det gidder vi ikke, sier Martin.

Så man tar ikke gårsdagens brød?

— Nei, litt luksus må man ha!

Utenfor Ring 3

Martin poengterer at selv om han nå dykker i en container, så er det slettes ikke normalen. Og finner man containere, så er mange av de komprimatorer. De er skumle, klatrer du oppi en sånn er du en knapp fra å bli most, advarer han. Det som er kjipt er at i de containerne kan man til stadighet finne kilovis med eksempelvis kyllingkjøttdeig. — Det er gjerne store kvantum i de containerne, så det er ofte fristende.

— Det vanligste er søppeldunker. De aller fleste har også låser på søppeldunkene. Du må utenfor ring 3 i Oslo før du i det hele tatt kan finne butikker som opererer uten lås på søppelkassene.

Er det en ny trend?

— Låsing av søppelspann har eksistert lenge, det er ingen ny trend. Det som derimot er nytt, som jeg kan si med sikkerhet, er at det er mange færre som dumpstrer.


Martin dykker etter søppel ofte, og velger derfor bare å ta med seg det han trenger og vil ha. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Mener folk kjøper seg til god samvittighet

Martin tror flere får god samvittighet av Too Good To Go, og handling av datovarer i butikken. Folk tenker at da er det sikkert greit, de har gjort sin del.

— Så sier ofte folk til meg at; “ja det kastes sikkert mye mindre mat nå som man har datovarer”. Men jeg er litt usikker der altså, det er en veldig farlig antakelse vil jeg påstå. Det kastes fortsatt utrolig mye mat. Det er kanskje ikke så store kvantum av varer som kastes lengre. Det er nok heller 3 av en ting og 4 av noe annet og så videre. Men en ting er sikkert, det kastes fortsatt sykt mye bananer.

Viktig å ta hensyn, selv om det er irriterende

Martin forteller aldri til folk hvor han dumpstrer. Uansett hvor kule de han møter er som jobber i butikkene, så må det holdes hemmelig hvilke butikker det er. Han har også som regel at det skal være ryddigere når han drar enn før kan kom. På den måten hindrer han at butikkene setter lås på containere og søppelspann.

Det som irriterer Martin er at hvis han går til de ansatte og spør om han kan få det de skal til å kaste, får han alltid et kontant “nei”, som svar. Det mener han er rart, siden butikker betaler for antall kilo svinn. Det blir jo billigere hvis jeg tar maten de har kastet før den blir hentet, sier Martin. 

— Når de sier nei og jeg spør hvorfor, da sier de at det ikke er lov. Jeg har snakket med de som kjenner jussen bak dette, og de er helt klare på at det selvfølgelig ikke finnes noen lov mot å få mat. Ei er det heller sånn at mattilsynet har satt en regel på at ingen kan få denne maten. Det er rett og slett butikksjefen eller høyere hold som selv har satt den regelen. 


Det er mye god mat som kastes i enkelte butikker i Oslo. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Mye godteri

Men hva er det beste du finner da?

— Jeg har et elsk-hat forhold til godteri. Det er et skikkelig kick å finne godteri, men du føler deg ikke bra etter å ha spist det. Man begynner rett og slett å gå lei av godteri etterhvert, fordi man finner så utrolig mye.

Bare ved den ene butikken vi besøker denne kvelden kan Martin telle opp nesten 20 sjokoladeplater, nesten 3 kilo, rett fra søppelspannet. De hadde gått ut på dato et par dager tidligere.

Hver sommer har jeg fest og inviterer alle jeg kjenner som er hjemme. Så kommer det gjerne 50-60 stykker som lager og spiser mat som er dumpsterdivet hele kvelden. Aldri fått noen klager. Det kan jo hende noen ikke møter opp på den festen for en grunn. Men det kommer nok folk altså.


Av og til kan det bli litt vel mye godsaker i søppeldunkene. I kveld fikk Martin med seg nesten 20 plater med sjokolade. Foto: Tobias Schildmann Mandt

 

Emneord: