AP: Fredrik Mellem er styremedlem i Oslo Arbeiderparti. Foto: Jakob Bjørnøy

AP-topp gir AUF all ære for gratis skolemat i Oslo-skolen

Arbeiderpartiet skryter av gratis skolemat i Oslo-skolen, men ordningen var et benkeforslag fra ungdomspartiet AUF.
Tirsdag, 29 oktober, 2019 - 17:02

Ordningen er et av løftene til det nye Oslo bystyre. Arbeiderpartiet har vært sett på som den største pådriveren for å innføre ordningen med gratis skolemat.

 Ungdomspartiets kampsak

I dagens Aftenposten-utgave, skriver to fylkestyremedlemmer fra Oslo AUF (Arbeidernes Ungdomsfylking), at det aldri hadde skjedd i Oslo uten ungdomspartiet.

«AUF er det ungdomspartiet som satte gratis skolemat på agendaen i Arbeiderpartiet og i valgkampen», skriver Varin Hiwa (18) og Sigrid Moland (19).

– I alle fylker der AUF var representert, var det vi som gikk i bresjen for å sette skolemat på agendaen. Det var klart og tydelig en AUF-sak, sier Hiwa til journalen.

Hun mener likevel ikke at ungdomspartiet har fått for lite ære for gjennomslaget i moderpartiet.

– Nei, Arbeidepartiet vet at det var en kampsak for oss. Ledelsen mente at det ville bli for dyrt. Men vi var tydelig på at dette er vår kjernesak, og la alt i den saken, sier Hiwa.

Var et benkeforslag

Styremedlem i Oslo arbeiderparti, Fredrik Mellem, kjenner seg godt igjen i det Hiwa og Moland beskriver. Han forteller at verken programkomiteen eller redaksjonskomiteen hadde foreslått skolemat da Ap skulle vedta sitt partiprogram for 2019.

– Det var et benkeforslag fra AUF som ble vedtatt med stort flertall, sier Mellem.

– Ledelsen mente det ville blir for dyrt?

– Ja, det var ikke full enighet om den prioriteringen, men etter stemmerunden ble det til slutt arbeiderpartiets prioritering, sier Mellem.

– Men du gir all ære til AUF?

– Ja, svarer Mellem.