Trond M. Skaret har vunnet mer enn 200 internasjonale gullmedaljer for sine bilder. Nå åpner han fotoutstilling. Foto: Marthe Laurendz Jensen

Mer enn bare bilder

Fotoutstillingen "Bare bilder" viser den naturlige menneskekroppen i alle slags former og positurer. – Mennesket er det vakreste som har blitt skapt, mener fotografen Trond M. Skaret.
Onsdag, 9 oktober, 2019 - 16:40

Skaret er en av Norges mest premierte fotografer gjennom tidene, og har for første gang åpnet siden egen fotoutstilling. Fra 2. til 30. oktober vil det være mulig for alle å se utstillingen på Ly på Grünerløkka i Oslo.

Aktfotografier er det som har trigget fotografen i et tiår. –Det var ikke før jeg nærmet meg femti, at jeg fant min greie, forteller han. –Jeg jakter alltid etter det skurpturelle. Det er lys og form som er i mitt fokus, legger han til.

Skaret velger sine modeller med omhu. –De skal utstråle umiddelbar interesse, poengterer han. At bildene i seg selv skal være gode, er viktig for han. Bilder som er gode av kun modellen er ikke noe Skaret ser etter. Han higer etter å være mer enn gjennomsnittlig som fotograf. Derfor velger han gjerne profesjonelle modeller fra hele verden.

Kresen på modellene

Min første modell var en ballettdanser fra Tjekkia forteller han. Senere har han fått modeller fra blant annet Spania, Russland, England og Serbia fløyet til Norge for å fotografere dem. Modellene bor ofte hjemme hos fotografen selv. For Skaret er det viktig å få kontakt med modellene for å klare å skape gode bilder. Han ønsker å finne deres talenter og kvalifikasjoner. Sammen finner de ideene til kunstneriske bilder.

Skaret forklarer at modellene i et bilde egentlig ikke skal syntes, fordi bilde ikke handler om dem. Et ansikt i et bilde vil gi en stemning, ved å unngå ansikter vil bildet bli mer skulpturelt ved at det er formen som er i fokus. 


Bildene på utstillingen er preget av det skurpturelle. Foto: Marthe Laurendz Jensen

Nakenhet

Nakne kropper er en gjenganger i Skarets bilder. Dette har skapt ulike reaksjoner fra publikum. Skaret tror at folk i Norge har mange fordommer til nakenbilder ved at det ofte blir forbundet med det han kaller mannfolkblader. Han legger til at flere, etter å ha sett bildene, har omtalt arbeidet hans som kunst. Til tross for fordommene.

–Mange har gjerne en forestilling om at Skandinavere er veldig åpne. Det er ikke det samme inntrykket jeg har, sier han. Det er Øst-Europa som har gitt Skaret mest kreditt for bildene sine, noe han tror kan ha en kulturell sammenheng. 


Bjørn Inge Karlsen er imponert over Skaret.

Foto: Marthe Laurendz Jensen Foto: Marthe Laurendz Jensen

Fotograf Bjørn Inge Karlsen er en av de som lar seg imponere over Skarets arbeid. –Skaret er utrolig dyktig og dedikert i det han driver med. Det er både tøft og vakkert at han velger å bruke såpass mye nakenhet i bildene sine. Det kan skape mange ulike reaksjoner fra publikum, sier han, som har vært i bransjen i en mannsalder.

Misunnelige kvinner

– Er det noen som blir krenket av bildene mine, så er det kvinner over 50 år, sier Skaret. Han mistenker at dette kan bunne i misunnelse og tapt skjønnhet. 


Skarets favorittbilde er av kvinnen med strutseeggene nede til høyre.

Foto: Marthe Laurendz Jensen

 

Favorittbilde

Fotoutstillingen inneholder bilder tatt i løpet av de ti siste årene. Bildet som sitter Skarets hjerte nærmest er bildet av en skallet kvinne som holder strutseegg i hendene. Bildet var nøye planlagt og viser symetriske former der hodet på kvinnen går i ett med eggene.


Risikofylt modellarbeid.

Foto: Trond M. Skaret

 

Bilde som skapte mest utfordringer er et som ble tatt ved “verdens ende” på Tjøme. Modellen klatret opp på det kjente lysthuset klokken halv fem om morgningen, helt kliss naken. –Hun skulle ta flyet hjem til Florida dagen etter, og jeg visste at det var helt krise om noe skulle skje, forteller Skaret. 

 


Bildene pryder veggene på Ly i Oslo frem til 30. oktober.

Foto: Marthe Laurendz Jensen

 

Tittelen “Bare bilder”

–I utgangspunktet skulle utstillingen min hete ” Excusit creatures”, som betyr flotte skapninger, sier Skaret. –Det skulle være en hyllest til min første kjøpte Aktbok. Senere prøvde jeg å finne en ny tittel, og tenkte at dette er jo faktisk bare bilder. Derav kom tittelen “bare bilder”. 

 

 

 

 

Emneord: