Mer penger til studenter i 2020

Statsbudsjettet legger opp til bedre økonomisk støtte for studenter, men nye regler gir ulemper om en ikke fullfører utdanningen.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 15:27

 

Da Statsbudsjettet ble lagt frem på mandag, fikk studenter grunn til å juble. Fra og med sommeren 2020 vil studenter motta 11 måneder med støtte fra lånekassen, altså en ekstra måned med stipend og lån. Lommeboken til den gjennomsnittlige studenten kan altså forventes å bli litt fetere i 2020. BI-studenten Phillip Løes (21) er en av dem som er fornøyd med ekstra støtte fra lånekassen.


BI-studenten Phillip Løes er godt fornøyd med å få mer i støtte av lånekassen. Foto: Jonas Andersen

– Det hjelper på at vi som studenter nå får litt ekstra støtte. Det er jo ikke sånn at jeg flytter hjem en eller to måneder i året. En ekstra måned med støtte hjelper, sier Løes.

Selv om Løes vil få litt ekstra penger fra staten i 2020 er han fortsatt avhengig av en deltidsjobb for å få hverdagen til å gå rundt.

– Jeg har jobbet ved siden av skolen siden jeg gikk på videregående, så det er ikke veldig problematisk for meg. Det er en økonomisk nødvendighet, men gir også mye sosialt samtidig som det er erfaringsrikt, forteller Løes.

Jobber nattevakter for å ha råd til husleie

En som ikke er like enig med BI-studenten, er sykepleierstudent Maren Bjerke (21).

– Det vi får, er så vidt nok til å dekke husleien. Jeg må jobbe nattevakter for å få det til å gå opp. Det går ofte utover studiene.

Bjerke jobber som BPU (brukerstyrt personlig assistent) ved siden av sykepleierstudiene. Hun synes de ekstra kronene hun vil få utbetalt av lånekassen i 2020 ikke bidrar nevneverdig til at studenthverdagen går rundt.

– Det er et steg i positiv retning, men hvis du deler de ekstra kronene på de 10 månedene vi allerede får støtte, er ikke forskjellen veldig stor.

Studenter må fullføre graden

Det er derimot ikke bare ekstra støtte fra lånekassen som vil påvirke studenthverdagen i 2020. Tidligere ble 40 prosent av studielånet omgjort til stipend etter bestått eksamen. Nye regler krever at studenter må fullføre graden sin for å få fullt stipend. Det vil si at dersom du som student står på eksamen, men ikke fullfører graden din vil du kun få 25 prosent av lånet omgjort til stipend. Sykepleierstudenten synes den nye stipendordningen kan bli problematisk for studenter som skulle angre seg.


Sykepleierstudent Maren Bjerke må jobbe nattevakter for at studiehverdagen skal gå rundt. Foto: Jonas Andersen 

– Det bør være mulig å kunne ombestemme seg. Den nye ordningen kan føre til at studenter vil føle seg tvunget til å fullføre noe man ikke er like motivert for, forteller Bjerke før hun trekker frem seg selv som eksempel.

– La oss si at jeg ikke har lyst til å bli sykepleier etter andre året. Siden jeg ikke vil få maksimalt stipend, kan jeg føle meg økonomisk presset til å fullføre. Det blir jo å kaste bort et år jeg kunne brukt til å utdanne meg i en annen retning, avslutter Bjerke.