Leder i Oslo Grønn Ungdom, Nora Selnæs (21), mener statsbudsjettet kan gagne miljøpartiene i neste valgkamp.

Miljøstudentene raser i kjølvannet av nytt statsbudsjett

De gir oss noen brødsmuler av klimatiltak med en hånd, og skrur opp satsningen på olje med den andre hånden, sier leder i Grønn Ungdom, Nora Selnæs.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 13:45

I løpet av året som har gått har vi sett ungdom mobilisere for ny klimapolitikk i Norge. De har skolestreiket, de har brølt og de har veivet med store plakater utenfor stortinget hver fredag. En uke etter offentliggjøringen av det nye statsbudsjettet har en stor skuffelse senket seg over det unge, grønne miljøet.

Skuffet, sinte og lei seg

– Vi er veldg skuffet over at dette er et budsjett som hverken legger opp til at vi når klimamålene våre eller at det blir lettere for folk å ta miljøvennelige valg, skriver leder av av Oslo Grønne Studenter, Benedicte Espeland til Journalen. Ifølge FNs klimapanel bør vi kutte klimagassutslippene våre 45 prosent innen dette året. I statsbudsjettet som ble lagt frem på mandag, kom det frem at regjeringen legger opp til å kutte 12 prosent innen 2030.

- Man blir sint, så blir man skuffa. Som ungdom, og som en som har vært med på streikene, blir man jo veldig lei seg også. Man føler seg oversett og tråkket på, sier lederen i Grønn Ungdom Oslo  Nora Selnæs (21). 

Hun får støtte av Espeland, som skriver at selv om det isolert sett er positivt at regjeringen innfører tiltak som CO2-avgift, hjelper det lite så lenge dette veies opp av klimafientlige tiltak som kutt i bensin- og dieselavgifter og i bompenger.

- Dette er ikke et godt statsbudsjett i en tid der den viktigste prioriteringen burde være å løse de klima- og miljøutfordringene Norge og verden står ovenfor, skriver Espeland. 

 


Foto: Caisa Linea Hagfors

 

Drivstoff på bålet

Grønn ungdom-lederen er likevel optimistisk etter å ha sett hvordan de ulike miljøorganisasjonene i Norge har gått sammen mot det nye budsjettet. Hun mener at regjeringen tar seg dårlig ut når de ikke engang er i nærheten av å nå utslippsmålene de har satt for seg selv, og at dette vil kunne gå ut over de i en ny valgkamp.

- Jeg tror at det til syvende og sist vil gi mer skyts til miljøbevegelsen å kunne si til regjeringen at de har feilet nok en gang.

Hun påpeker at de har sviktet, og at det vil kunne sette grønne partier i et bedre lys til neste valgkamp.

Emneord: