Strømregningen ser ut til å bli et litt mer hyggelig skue den kommende vinteren. Foto: Fredrik Fjellvang

Mot billigere strømvinter

Fjorårets vinter bar preg av uvanlig høye strømpriser. Heldigvis ser det bedre ut i år.
Onsdag, 30 oktober, 2019 - 11:35

– Det er ingenting som tyder på at det ikke blir mer normale priser denne vinteren, sier Anders Lie Brenna, ansvarlig redaktør i enerWE.no.

Det er ingen tvil om at det var dyrt å bruke strøm i norske husstander forrige vinter. På det dyreste lå strømprisen per kilowattime på over 60 øre. Denne vinteren anslås den å ligge på rundt 40 øre, ifølge Nettavisen, som refererer til en analyse fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Men det er egentlig umulig å vite. Selv de proffe aktørene bommer, sier Brenna. 

Blir dyrere i sør 

Fyllingstallet på norske vannmagasinene ligger for tiden på rundt 80 prosent. Etter fjorårets sommertørke var den nede på 60 prosent, noe som igjen førte til økning i strømprisene. 

– Det var rett og slett kjempekaldt, og da blir det stor forespørsel. Man måtte holde et massivt strømforbruk til oppvarming, forklarer Brenna. 

I den samme rapporten fra NVE står det også at strømmen fort kan bli dyrere i sør enn i nord denne vinteren. Det er imidlertid ikke noe man kommer til å merke på regningen.

– Nei, det er det ikke. Det er kanskje en målbar forskjell, men det blir bare på én til tre kwh (kilowattimer) - og det er ikke mye, sier Brenna.