Norges blindeforbund markerer Verdens synsdag

Nærmest 40 personer møtte opp i Litteraturhuset torsdag ettermiddag for å markere Verdens synsdag 2019.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 21:19

I forbindelse med Verdens synsdag 2019 holdt Norges blindeforbundt to arrangementer i Oslo i dag. Årets tema er befolkningens kunnskap om øyehelse generelt. Under panelsamtalen på Litteraturhuset og fagseminaret på Ullevål sykehus fikk man mulighet til å lære seg om de vanligste øyesykdommene blant folk. 

To steder i byen

Markeringen av dagen startet tidlig på Ullevål sykehus, med fagseminarer holdt av ulike professorer, stipendiater, forskere og øyeleger. Forskjellige temaer ble tatt opp, alt fra “Oksygeninnhold i netthinnen hos pasienter med diabetes type 1” av professor Goran Petrovski, til “Finnes det avfallshåndtering i synsbanen - ny forskning kan gi oss svaret”, av stipendiat Henrik Holvin Jacobsen. 

Markeringen fortsatte på Litteraturhuset senere på dagen. Norges blindeforbund åpnet arrangementet med å vise fram den nyeste undersøkelsen laget i samarbeid med Opinion, som viste nordmenns kunnskap om øyehelse, og oppfattet alvorlighet ved ulike handicap. Senere fortalte ulike foredragsholdere, blant annet øyelegen Øygunn Utheim, Per Kristian Knudsen fra Optikerforbundet og Svein Tindlund fra Specsavers om viktigheten med god øyehelse, de vanligste sykdommene, forebygging og mulige behandlinger av de ulike sykdommene. 

Nordmenn er mest redde for å bli blinde

Undersøkelsen viste at nordmenn er aller mest redde for å bli blind resten av livet. Hele 78 prosent av de undersøkte svarte at de hadde oppfattet det som svært dramatisk. Til sammenligning oppfatter 42 prosent av nordmenn det å sitte i rullestol som svært dramatisk, og 25 prosent mener at det å få så dårlig syn at en ikke kan lese en tekst selv med briller som svært dramatisk. 

Bekymret for det nye statsbudsjettet

Regjeringen har kommet med et forslag om å kutte brillestøtte til svaksynte barn. Kuttet kommer til å gjelde både brilleinnfatning og glass. Dette er ikke øyelegen Øygunn Utheim enig i, og mener at kutt i brillestøtte til barn ikke er det beste valget. 

– Barn, de mest sårbare og de som har dårligst økonomi skal ikke måtte slite med å betale noe så viktig som en brille, mener hun.

Dårlig tilpassede briller eller manglende behandling kan føre til (i noen tilfeller uhelbredelig) forverring av syn.