ARGENTINAS AMBASSADE: Argentinere i Norge følger med fra andre siden av verden.

Ny president i Argentina - Dette tenker Norges argentinere

Alberto Fernández ble valgt til ny president i Argentina søndag. Han erstatter Mauricio Macri, som har vært landets president de siste fire årene.
Onsdag, 30 oktober, 2019 - 12:49

Argentinas nyvalgte president skaper ny entusiasme i det økonomisk kriserammede landet. Fernández får med seg den tidligere presidenten, Cristina Fernández de Kirchner, som visepresident. Fernández har blant annet hevdet at han skal avskaffe abortloven, hvor man i dag kan risikere opp til femten år i fengsel hvis man tar abort.

– Vi får en president som vil sette Latin-Amerika i fokus.

Argentineren Cristian Peña har bodd i Norge i de siste fire årene, nærmere bestemt på Tøyen i Oslo. Han er styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), og er optimistisk til den nye presidenten. Han mener at den forrige presidenten, Macri, var med på å skape en splittelse i landet, hvor det ble dannet en hatretorikk mot innvandrere fra land som Bolivia og Paraguay. Peña har troen på at Fernández vil skape en mer mangfoldig og inkluderende politikk.


ENTUSIASTISK ARGENTINER: Cristian Peña følger politikken i hjemlandet tett. Foto: Privat

– Hvis du har lyst å lykkes i Argentina er det opp til deg, ikke samfunnet. Det var tanken under Macri, noe som er forferdelig. Jeg håper at Fernández vil reversere en del negative ting som oppstod under Macri-regjeringen. Jeg håper han kan skape arbeidsplasser og bygge en velferdsstat. Jeg håper også at små, lokale bedrifter og nasjonal industri blir prioritert fremfor store internasjonale bedrifter. Jeg tror vi kommer til å få en president og en regjering som vil sette Latin-Amerika i fokus.

På spørsmål om det nye presidentvalget kommer til å påvirke forholdet mellom Argentina og Norge, peker Peña på Norges aktive utenrikspolitikk.

– Jeg håper det (at Norge og Argentina får et godt forhold). Jeg vil si at Norges politikk i forhold til utlandet er veldig aggressiv. Når jeg kom til Norge følte jeg ingen tillhørighet, mye på grunn av at Argentina ikke var et land av norsk interesse, og fordi regjeringen før Macri hadde en politikk som handlet om å forsvare nasjonalindustri. I dag vil jeg si at forholdet mellom Norge og Argentina har blitt bedre. Norge investerer i områdene hvor Argentina har utvikling, for eksempel at flyselskapet Norwegian opererer med flere flyvinger i Argentina. Dette påvirker jo argentinske flyselskaper, så jeg håper at vi får nå en regjering som passer på argentinske interesser under Fernández.

–Argentinere i Norge er splittet

Peña mener at argentinere i Norge er splittet politisk. Det står mellom de som støtter Macri og de som støtter Fernández. Peña forteller at argentinere som støtter Macri er mer opptatt av å verne om det argentinske og den nasjonale følelsen.

Fakta om Argentina

Hovedstad: Buenos Aires

Innbyggernavn: argentiner/argentinsk

Valuta: Argentinsk peso

Nasjonalsang: “Himno Nacional Argentino”

Nasjonaldag: 25. mai og 9. juli

Uavhengige fra Spania 9. juli 1816.

Kilde: Wikipedia

– Argentinere er ikke så vant med å reise. Hvis man ser rundt i Europa vil man ikke finne mange argentinske utvandrere, sammenlignet med andre nasjonaliteter. Så jeg tror ikke at dette valget vil påvirke de norske argentinerne så mye. Jeg tror også at splittelsen mellom de som støtter Macri og de som støtter Fernández fortsatt vil være der.

Videre peker Peña på at mange i den første bølgen av flyktninger som på slutten av 1970-tallet flyktet fra tortur og diktaturet i Argentina til Skandinavia var politiske aktivister. Peña mener at argentinerne som flytter til Skandinavia idag er langt mindre politisk aktive enn sine forløpere. Dette betyr dog ikke at de er uengasjerte ifølge Peña. Saker som abortloven og nyliberalismen er viktige for dagens argentinere.