Studentøkonomien hennes vil bli preget av kuttet i statsbudsjettet. Foto: Mali Steinsli Austad

Studenter rammet av stønadskutt

Studenter med cøliaki får problemer med økonomien etter forslag i statsbudsjettet.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 11:36

Statsbudsjettet for 2020 ble presentert første mandag i oktober. Regjeringen har foreslått at satsene for grunnstønad til personer med glutenintoleranse. Ekstrautgifter grunnet glutenfri kost skal reduseres fra sats tre til sats to for barn og unge i alderen 5-30 år, og fra sats to til sats en for øvrige aldersgrupper. Dette vil tre i kraft fra 1.april 2020.

Påvirker studentøkonomien

Student ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet , Emilie Slettvik (21), tror kuttet vil skape problemer for økonomien.

– Jeg synes det er dumt at det ble kutt i stønaden. Det har jeg snakket med flere andre som har cøliaki om også.

I fjor ble også støtten redusert. Slettvik kan fortelle at økonomien hennes allerede er påvirket av dette. Hvis det nye kuttet kommer 1.april, vil det skape enda større utfordringer.  

 – Selv om jeg prøver å planlegge middager og innkjøp, går det mye penger til enkle varer som brød eller rundstykker. I en travel studiehverdag rekker jeg som regel ikke å bake selv. Dessuten metter glutenfri mat ofte mindre, derfor må jeg også spise mer, sier hun.

Mari Romslo Kommedal (21), student ved Høyskolen i Kristiania, synes også det er dumt at det skal kuttes i støtten.

– Det er veldig dyrt å ha cøliaki, spesielt når man er student. Jeg har heldigvis spart opp penger på forhånd, hvis ikke ville jeg nok hatt et problem. Matvarer andre studenter kjøper for å spare penger, tåler ikke jeg.

Norsk cøliaki forening mener regjeringen svikter studenten


Generealsekretær i Norsk Cøliaki Forbund Knut H. Peterson

Norsk cøliakiforening (NCF) er rystet over at regjeringen igjen vil kutte i grunnstønaden til alle som trenger støtte til glutenfritt kosthold.

 – Etter de kuttene vi fikk i fjor, mener vi at grunnstønaden vår nå allerede er skåret inn til beinet. Vi kan ikke akseptere ytterligere kutt i støtten til det som er vår eneste medisin – nemlig glutenfri mat, sier generalsekretær Knut H. Peterson i NCF.

Grunnstønaden var også et stridstema i fjorårets statsbudsjett. Da ønsket regjeringen å sette ned stønaden til første sats for alle, samt fjerne stønaden helt for dem med ikke-cøliakisk glutenintoleranse.KrF kjempet i fjor for NCF sin sak, og gikk inn for å redusere kuttet mest mulig. Det faglige grunnlaget for kuttforslaget er en rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO. I rapporten presiserer SIFO selv at det: «hefter stor usikkerhet om alle beregningene, og at de bare har laget et grunnlag for diskusjon – ingen fasit.»

– Det det ikke innhentet nye rapporter, det bekrefter Arbeids- og sosialdepartementet selv. Det har ikke vært noen form for ny debatt, det er ikke satt opp ett eneste nytt regnestykke.Peterson sier at regjeringen kom med samme kuttforslag ved forrige statsbudsjett.– Dette er et budsjettbakhold som spesielt rammer sårbare grupper, som blant annet studenter med dårlig økonomi. Når politikerne kjenner til dette, men ikke bryr seg om de faktiske forhold, fremstår dette som lite seriøst, sier generalsekretær Knut H. Peterson.

Norsk cøliakiforening frykter at dette kuttet vil gå ut over studenters liv og helse. De mener all ungdom, men spesielt de som er moderat eller veldig aktive, trenger mye mer mat enn det som er oppgitt i SiFOs referansebudsjett. De frykter at studenter, som ofte nettopp har flyttet hjemmefra, skal begynne å slurve med kostholdet når støtten reduseres såpass mye. Det er enda vanskeligere for ungdom og studenter å leve strikt glutenfritt sammenlignet med andre grupper.