Avvikling av pelsdyrnæringen gjør at dyr ikke lenger kan holdes i bur etter 2025. Illustrasjonsfoto: Marie Karlsen.

Regjeringen gir 180 millioner til pelsdyr-avvikling

I juni i år vedtok Stortinget at pelsdyrhold skal bli forbudt, og at pelsdyrnæringen skal være avviklet innen 2025.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 16:42

–  Det var virkelig på tide, sier Siri Martinsen, leder av NOAH. 

NOAH har vært en viktig bidragsyter for å få avviklet pelsdyrnæringen. Det er 30 år siden organisasjonen ble etablert, og avviklingen av pelsdyrnæringen har vært en av deres viktigste saker i alle år. 

I januar i fjor sa regjeringen at de ville styre avviklingen av pelsdyrnæringen. I juni ble pelsdyrhold forbudt, og regjeringen ga et løfte om at pelsdyrnæringen skal være avviklet innen 2025.


NOAH-leder Siri Martinsen mener det var på tide med pelsdyravvikling. Foto: Bente Isefjær / NOAH

Politisk samarbeid som nøkkelen til suksess

NOAH-leder Siri Martinsen (46) sier at de har jobbet politisk for å avvikle pelsdyrnæringen.

NOAH har blant annet fått med seg Venstre i kampen. Partiet har sørget for gjennomslag i saken i regjeringen. De første bevilgningene for å avvikle næringen kommer neste år. Dette beløpet er på 180 millioner kroner.

160 millioner kroner vil gå til pelsdyrbøndene som må avvikle. De siste 20 millionene vil bli brukt til omstilling ved denne avviklingen.

– Det er bra at de bevilger penger, slik at dyrene slipper å sitte flere år i bur, sier Siri Martinsen om bidraget til prosjektet. 

Samarbeid med motebransjen

En annen viktig del av NOAHs arbeid har vært å jobbe sammen med motebransjen. Ifølge lederen av NOAH kan lokale tiltak i Oslo være å innføre pelsfrie butikker. Internasjonale tiltak kan være å innføre importforbud mot pels fra utlandet.

Med tanke på arbeidet med motebransjen, var det også en seier for NOAH at Oslo fashion week ble pelsfritt i 2010.

Med andre ord har samarbeidet med motebransjen vært viktig, men fokuset på forbrukerne har også vært en viktig del av arbeidet. 

 – Idag er det færre som bruker pels, legger hun til.

Viktig å få med seg folket 

Å få folket på sin side har vært viktig i avviklingen av pelsdyrnæringen. NOAH organiserer blant annet årlige fakkeltog med stort oppmøte.

Lederen for NOAH håper pelsdyrnæringen vil være avviklet før 2025. 

– Jeg håper jo at avviklingen skal skje innen 1-2 år, gjerne i løpet av neste år. Helst så fort som mulig, avslutter Siri Martinsen, leder for NOAH.