Rekordstort oppmøte på matkveld

Norsk Start jobber for å inkludere personer med flyktningbakgrunn. Denne torsdagen møtte rekordmange opp på et av arrangementene deres i Oslo.
Lørdag, 12 oktober, 2019 - 20:03

Norsk Start er en frivillig studentorganisasjon som er etablert i både Trondheim og Oslo. Denne torsdagen inviterte Norsk Start Oslo til Matkveld i et av OsloMets lokaler, og journalen dro ut for å snakke med noen av dem som var der. Blant dem var Hanna Diesen, som etablerte Norsk Start i Oslo og jobber som frivillig ved siden av studiene.

- Hva ønsker dere å oppnå med dette arrangementet?

- Vi ønsker å skape en plattform hvor folk med ulik bakgrunn kan møtes, bli kjent, lære av hverandre og bli kjent med hverandres kulturer. Dette synes vi er fint å gjøre over et måltid, da mat er noe alle er veldig glad i. Dessuten er mat en stor del av kulturen. 

Norsk Start Oslo har også faste ukentlige arrangementer. Diesen forteller at de opplever stor interesse rundt disse, og at det er flere faste som kommer tilbake. Dette tror hun sier noe om at deltagerne ikke bare møter opp for å lære språk, men at det sosiale er en vel så viktig del av det.


Hanna Diesen var med på å etablere Norsk Start Oslo. Selv jobber hun som frivillig ved siden av studiene. Foto: Johanne Svensgaard

Givende arbeid

- Hvilke tilbakemeldinger får dere fra deltakere?

- Veldig mange av deltagerne er svært takknemlige. Det er utrolig hyggelig, for det koster jo såpass lite for oss. Vi får også veldig gode tilbakemeldinger fra de frivillige. Vi er opptatt av at det ikke bare skal gå én vei, men at det er en vinn vinn-situasjon. Vi lærer av hverandre, får ny kunnskap og mange nye bekjentskap, og det er noe som gleder like mye begge veier.

Diesen synes selv det er utrolig hyggelig å være frivillig, og føler hun får dyrket en del av seg selv ved å arbeide med noe hun brenner for. Dessuten synes hun det er utrolig fint at Norsk Start er drevet gjennom frivillig arbeid, fordi da vet de at de som er med ikke er det for å tjene penger, men heller fordi det er noe de tror på og synes er viktig. 

- Har Norsk Start noen konkrete mål for fremtida?

- Vi har egentlig ikke noen konkrete mål, bortsett fra å fortsette det arbeidet vi gjør nå. Men vi vil gjerne nå ut til flere. Jeg tror det er veldig mange der ute som kunne tenke seg å være med på noe slikt, både deltagere som har lyst til å få flere å prate med, men også studenter som har lyst til å bidra til inkludering og integrering. 

Fornøyd deltager

Journalen snakket også med 23-årige Lwam Rezene, som var deltager på torsdagens arrangementet. Hun dro fra Eritrea til Norge fordi landet var preget av krig og fordi det var utrygt å være der. Nå har hun bodd i Norge i et år og åtte måneder. 

- Hvordan synes du det har vært å komme til Norge?

- Veldig bra. Det er fint å bo i Norge, og det er hyggelig. Jeg liker også at Norge er et demokrati, slik at mange kan være med å bestemme.

- Er det noe som har vært spesielt vanskelig?

- Ja. Å lære norsk, for eksempel, det er veldig vanskelig. Og det er vanskelig å bli kjent med andre når du ikke snakker norsk.

Rezene forteller at det ikke er første gang hun er med på arrangementer i regi av Norsk Start Oslo. Tidligere har hun vært med på flere av språkkaféene de arrangerer, men det er første gang hun er med på Matkveld. Hun  synes det er fint å lære norsk samtidig som hun blir kjent med andre, og skal fortsette å delta på arrangementene til Norsk Start. 

Variert tilbud

I Oslo arrangerer Norsk Start både ukentlige språkkaféer og sportslige aktiviteter. Noen ganger utgår også den vanlige språkkaféen til fordel for en Matkveld. Da ordner de med mat til alle og har ulike aktiviteter som samtaleguider, quizer og musikalske innslag.