Henza Anwar og Thee-Yezen Al-Obaide var begge med på å starte Salam Norge. Foto: Marthe Laurendz Jensen

Kjemper for skeive muslimer

"Ingen er født Haram" er slagordet til organisasjonen Salam Norge. De kjemper for skeive med muslimsk bakgrunn. Til tross for et viktig budskap er ikke organisasjonen inkludert i forslaget til kommende års statsbudsjett.
Fredag, 22 november, 2019 - 17:36

Salam Norge har ikke fått støtte i forslaget til statsbudsjettet for 2020. Det er skuffende for organisasjonen.

Den nye TV-serien “Homoterapi” av Morten Hegseth har sørget for mye diskusjon rundt homofili og konversjonsterapi i disse dager. Serien omhandler spørsmålet om det bør bli ulovlig å bedrive behandling av homofile i form av omvendingsstrategier utført av religiøse miljøer. Salam Norge har hivd seg på debatten, og støtter et forslag om forbud av konversjonsterapi rettet mot mindreårige. 

Jævlig å være homofil muslim

“Jævlig”, er kortversjonen av hvordan det er å være homofil muslim i Norge i dag. Det mener assisterende generalsekretær i Salam Norge Thee-Yezen Al-Obaide. Så sent som for bare et par uker siden ble han spyttet i ansiktet av en fremmed mann, midt på lyse dagen i Oslo sentrum. Mange så hendelsen, men ingen hadde brydd seg. Al-Obaide var nødt til å gå videre som om ingenting hadde skjedd.

– I dagens samfunn blir det forventet at man enten skal være homofil eller muslim. Folk tror ikke at det finnes en kombinasjon. Men det gjør det. Det er helt vanlig, sier Al-Obaide.

Han legger til at det er som å stå mellom to poler. Samfunnet forventer at du velger en av dem. Å gjøre noe annet er feil.

Viktig for den psykiske helsen

Homoforkjemperen har ingen tro på at man i godt voksen alder “kommer ut av skapet”.

– Jeg tror ikke heterofile plutselig våkner en dag og tenker at nå er jeg heterofil, sier Al-Obaide.

Dette er noe av grunnen til at han mener at det ligger en skam bak det å stå frem som åpent homofil. Samtidig som han tror at frykten for å gjøre det, sørger for at mange venter i det lengste med å komme ut. I verste fall er de aldri ærlige med seg selv. Det er dette Salam Norge ønsker å hjelpe andre med. 

Organisasjonens styreleder Henza Anwar er redd for at denne frykten for å være åpnet homofil i et muslimsk miljø skaper store psykiske belastninger. Hun mener at det burde være like viktig for staten som det er for dem å sørge for gode langsiktige mål.

– Psykiske helse burde være en stor og vesentlig del av målet, mener hun. Derfor har Salam Norge en viktig oppgave i form av å hjelpe skeive med muslimsk bakgrunn, blant annet ved å skape et trygt miljø og et fellesskap for å unngå psykisk belastning over tid. 


Salam Norge ønsker å bedre homofile muslimers psyke. Foto: Kellie Parker (CC BY-NC-ND 2.0 Flickr)

Sterke historier

Thee-Yezen Al-Obaide har fra tidligere en bred erfaring med tragiske hendelser. 

Han kom til Norge som 18-åring etter å ha rømt fra Irak. Faren var dødsdømt, og for å flykte fra dette måtte familien krysse landegrenser med militære tropper utrustet med maskingevær. 

– Jeg rømte fra alt det nordmenn hater ved islamisme. Å komme hit og bli anklaget for å stå for de samme tingene, er helt forferdelig, sier Al-Obaide.

Anwar på sin side kommer fra en muslimsk familie og muslimsk kultur. Hun har i dag valgt å heller omtale seg som agnostiker, og har en filosofisk tilnærming til gudekonseptet.  

Anwar var lenge i et forhold med en kvinne. Forholdet tok slutt og hun følte på at hun hadde gjort en feil. Hun begynte deretter å studere filosofi og teologi. Etter hvert ble hijab en del av hennes dagligdagse antrekk en kortere periode fylt av ambivalens. Hun flyttet deretter til Slovakia for å studere medisin.

– Jeg flyttet til et nytt land, ny kultur, fremmed språk og fremmede mennesker. Jeg skjønte ganske fort at et klesplagg ikke har noen ting med personen bak plagget å gjøre, sier hun. Jeg var jo fortsatt meg selv.

“Fuck this”, tenkte hun og dro tilbake til Norge etter noen år. Nå er hun lege på fulltid og jobber aktivt for denne organisasjonen som hun brenner for. 

Får ingen støtte

Salam Norge mottar ingen støtte av staten i dag. Bystyret i Oslo mener at det er et trangt nåløye for tilskuddsorningene, og at nye organisasjoner som Salam Norge sjelden får innvilget støtte. 

– Vi er fullstendig avhengige av frivillig arbeid og donasjoner. Det er paradoksalt at vi ikke får noe støtte av staten med tanke på at organisasjoner som HRS (Human Rights Service) får støtte. Det er motsigende hva det blir gitt støtte til, med tanke på regjeringens handlingsplaner, mener Anwar.

Journalen har tatt en prat med organisasjonen for å høre deres ord om den fraværende støtten, homofili i det muslimske miljøet og hvordan besøket av Kronprinsen tidligere i år styrket organsiasjonen. 

Salam Norge er å finne på facebook og instagram.