Samlet inn 45 000 kroner til Lesvos-flyktninger

Billedkunstner Hilde H. Honerud tar opp problematikken med flyktningkrisen på høstutstillingen i år - pengene går til organisasjonen Yoga and Sport For Refugees på Lesvos.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 10:29

Hvert år arrangeres Høstutstillingen på Kunstnernes Hus i Oslo. Her stilles det ut alle slags kunstverk; skulpturer, malerier, tegninger, videoer og fotografi - og ganske ofte er kunstverkene veldig annerledes fra hverandre. I denne anledning (og i sammenheng med en utstilling i Buskerud) har Hilde H. Honerud valgt å hjelpe flyktningene i Lésvos. Organisasjonen hun har samlet inn penger til gir flyktningene mulighet til å holde seg friske både fysisk og psykisk. Journalen har besøkt høstutstillingen og vært i kontakt med Honerud. 

 

Bakgrunnen for innsamlingsarbeidet

Organisasjonen Yoga and Sport for Refugees ble opprettet av Estelle Jean (28) i 2017. Denne både brukes og drives av flyktningene på Lesvos.

45.000 ble samlet inn på i underkant av 2 måneder.

I Moria-leiren på Lesvos sitter minst 10 000 flyktninger og venter på godkjent asylsøknad. Derfor ønsker Yoga and Sport for Refugees å tilby aktiviteter for hjelp med motivasjon og håndtering av depresjon og PTSD (post-traumatisk stressyndrom). Kilde

 

Honeruds arbeid

Honerud har jobbet mye med folk i migrasjon lenge. Sammen med mannen sin, Jon H. Honerud, har hun skrevet en bok med navn “Øvelser i Norsk” der de reiste de rundt i Europa og intervjuet høyutdannede europeere og fikk høre hva disse menneskene skulle forlate. 

I 2015-2016 kom den første store bølgen av flyktninger vandrende oppover Europa. Da dette skjedde tok hun kontakt med transittmottaket grunnet store mengder flyktninger som kom til Norge.

Deretter startet hun et bildeprosjekt som fikk navnet “It’s not easy to make history”. Denne handlet om det å bo i transitt - på en slags “ikke-plass”.

 

 

 

 


Hilde Honerud bruker yrket sitt til å hjelpe flyktningene. Foto: Jon H. Honerud

Det kunne også vært oss

For Honerud er det helt åpenbart hvorfor man bør engasjere seg i flyktningkrisen, og hvorfor dette er viktig. Hun mener at en stor del av det er at det kunne ha vært hvem som helst, også oss.

–  Jeg hadde lyst til å ta tak i det fysiske og visuelle, og vise hvordan plassen du bor på under en krise, er.

Hun reiste derfor videre til Lésvos for å jobbe med det visuelle ved flyktningleirene. Da hun var der ble situasjonen enda verre. Leiren, som var ment for 3 000 flyktninger, var nå fylt med 14 000 flyktninger som alle søker asyl. Hun merket mens hun bodde der at mange av flyktningene trente, og dette imponerte henne.

 –  Mange vet allerede at fysisk aktivitet kan hjelpe med den psykiske helsen, men det å faktisk få det til i en slik krisesituasjon skal mye til, forteller hun.

 

 

 

 

Emneord: