Studentboligkøen løser seg opp

I slutten av juli sto tusenvis av studenter i boligkø. Nå er køen mer enn halvert.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 14:08

Rett før semesterstart i år meldte flere mediehus, deriblant VG, at over 6000 studenter sto i boligkø hos Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). 

Kommunikasjonsdirektør i SiO Nina Langeland skriver i en e-post til Journalen at det nå står ca. 2400 studenter i kø. Disse ønsker å flytte inn i perioden fram til 1. januar neste år. 

– Akkurat nå er det fullt hos oss, men det vil åpne seg noen muligheter fremover, sier Langeland. 

Ventet i to måneder på bolig

Karoline S. Johnsen er en av studentene som sto i kø hos SiO mens studiet hennes hadde begynt. Hun forteller at det tok over to måneder før hun fikk tilbud om bolig.

– Jeg trodde det ville ta kortere tid å få tilbud om bolig, og jeg forventet også å flytte inn sammen med venninnen min, sier Johnsen.

Hun fortsetter: – Med det første var jeg veldig skuffet over å ikke ha bolig mens jeg studerte, og tenkte at jeg måtte søke senere og bare ta det jeg kunne få.

Hun hadde nemlig søkt på studentbolig sammen med venninnen sin, men tilbudet hun fikk var å flytte inn med en student hun aldri hadde møtt.

– Jeg ble litt nervøs for hvem jeg ville ende opp å bo med. Jeg visste heller ikke om jeg kom til å flytte inn med en gutt eller jente.

Til tross for skuffelsen Johnsen opplevde da hun ikke fikk bolig, forteller hun at hun er svært fornøyd med boligen hun flyttet inn i.

– Det var absolutt verdt ventetiden, sier hun.

– Noen betaler dobbel husleie

Johnsen forteller at hun også så på det private markedet mens hun sto i kø for studentbolig.

– Jeg fikk blant annet tilbud om et kollektiv, men fristen for å skrive under kontrakt og flytte inn var så brå. Jeg ville ikke ta sjansen på å flytte inn så fort, sier hun.

I perioden mens Karoline ventet på studentbolig bodde hun hos en familievenn i nærheten av Oslo. De hadde ingen kontrakt med for eksempel oppsigelsestid. 

– Jeg tror jeg har hatt det ganske lett. Jeg har hørt om mange som leier en annen bolig mens de står i kø, og som blir nødt til å betale dobbelt husleie da de får studentboligen på grunn av kontrakter, forteller hun.

– Jeg synes synd på dem, det høres jo ikke greit ut.

Har du noen tips til neste års studenter som vil ha studentbolig?

– Søk så tidlig som mulig. Det går an å avslå tilbudet hvis du finner noe annet, men det er greit å søke for å være sikret en bolig, avslutter hun.