hva skjer med søppelet vårt? Foto: Jechstra (CC BY-NC-ND 2.0)

Sortering for en bedre fremtid

På omvisningen av Haraldrud energigjenvinningsetat får man informasjon om kildesortering, og hvordan det hjelper klimaet.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 10:36

Jordas overforbruksdag

Før omvisningen på selve sorteringsfabrikken, holdt Nordstrøm og en kollega et foredrag der de både gikk fort gjennom selve sorteringsprosessen, men også informerte om hvordan det er en lang vei igjen før gjennviningsideen er i mål.

I følge en rapport fra Global Footprint Network, så kom jordens overforbruksdag, eller «Earth Overshoot Day» tidligere enn noen gang før. Den 29.juli 2019 falt dagen da vi mennesker har brukt opp alle gjenbrukbare ressurser, og gått over til å produsere enda mer.

Det vil si at vi bruker naturens ressurser 1,75 ganger fortere enn det planeten vår klarer å regenerere, uttaler organisasjonen seg om.

Bli bedre

Nordstrøm uttaler seg ut om at vi har nødt til å bli mye bedre til å ta vare på planeten vår, og at gjenbruk, gjenvinning og sortering gjør at vi er på vei i riktig retning. Men dette betyr at vi har nødt til å bli bedre.

I følge Global Footprint Network, ligger ikke vi nordmenn noe særlig godt an. I 2019 ligger Norge på 29.plass av 134 land på de som har størst økologisk fotavtrykk, og vår egen «overshoot day» var allerede den 18. april.

Prosessen

Informasjonsrådgiver Kristin Nordstrøm forteller i et intervju om hvordan sorteringsprosessen fungerer. Det hele starter med at søppelbilene henter avfallet fra husstandene, og lemper det på et gående gulv, som blir ført videre inn til sortering. Deretter blir løse, store gjenstander skilt fra posene, og posene går så gjennom en prosess der plast og matavfallsposer blir skilt fra restavfallet. De blå og de grønne posene blir så sendt videre til andre fabrikker for å bli omdannet til kunstgjødsel og biogass (matavfallet) og plasten til mindre plastfiber.