Rekordmange besøkte speiderhyttene

For fjerde år på rad kunne nysgjerrige turgåere besøke 16 speiderhytter i Oslo, rundt tusen besøkende deltok på årets Speiderhyttetur.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 16:12

12.-13. oktober ble Speiderhytteturen arrangert for fjerde år på rad. Tidligere har arrangøren registrert mellom 300 og 400 deltakere, i år tok over dobbelt så mange turen innom hyttene. Det forteller kontaktperson for arrangementet, Karen Johanne Strømstad. 

Femten hytter i Østmarka og en hytte i Lillomarka stod åpen og ønsket speidere og andre interesserte velkommen. I år var arrangementet en del av programmet til Oslo europeiske miljøhovedstad 2019.

Bygd for speiderne

Et par kilometer fra Skullerud t-banestasjon ligger Oterstua, en liten brunmalt hytte. Hytta tilhører 1. Nordstrand speidergruppe. Tuva Gavin Nielsen (24), Emilie Sandsbråten (19) og Julie Langtangen (19) er vertskapet på Oterstua denne helgen. Speiderne ser positivt på å åpne hytta for andre.  

– Vi får jo vist fram litt hvordan speiderlivet er. Hvordan vi har det på tur, hva vi gjør og at det er mulig for andre å leie hyttene våre hvis de vil ta en tur i marka en helg. Det kan være større grupper eller familier. Vi har blant annet hatt en barnehage som har leid her tidligere, sier Tuva Gavin Nielsen . 

På det lille kjøkkenet steker de vafler og diskuterer hvor gammel hytta er. Emilie Sandsbråten finner svaret i en lokal historiebok. Oterstua stod ferdig i 1953, og ble bygd for å være en speiderhytte. 

Speiderhytteturen 

Årlig arrangement 

Norges speiderforbund, Norges KFUK-KFUM-speidere og Østmarkas venner samarbeider om å arrangere Speiderhytteturen.

Alle deltakere får årets Speiderhytteturen-merke (så langt lageret rekker). I tillegg er det mulig å samle et merke fra hver speiderhytte

Overnattingsmuligheter i og utenfor de fleste hyttene. Mulig å reservere plass. 

Kilder:

https://blispeider.no

www.speiderhytteturen.no

Bedre enn å henge på kjøpesenter

11 år gamle Martin har alt vært på tre hytter i det han og pappa Norman Arnsveen kommer fram til Oterstua. For hver hytte de besøker får Martin et merke. Arnsveen er glad sønnen trives i speideren, og ser nytten av helgas arrangement.

– Jeg tenker at det er bra å vise frem speiderne. De har et flott sosialt fellesskap, samtidig som de lærer seg å bli selvstendige. De lærer kart og kompass, i tillegg til å ta samfunnsansvar. Det er bedre at de er med på dette enn å henge på kjøpesenter, sier Norman Arnesveen. 

På spørsmålet om hva Martin synes er det kuleste han har lært som speider kommer svaret fort. 

– Å lage bål, sier han. 


I Oslomarka gjemmer det seg mange speiderhytter. Foto: Martha Monasdatter Lynne