Mange protestanter bar plakater. Foto: Rozerin Algunerhan.

Spontanaksjon mot tyrkisk invasjon

— Den norske regjering må handle, sier norsk-kurdiske Rozerin Algunerhan.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 10:47

Onsdag kveld aksjonerte flere mot Tyrkias invasjon av Nord-Syria på Oslo Sentralstasjon. Tidligere på dagen ble det kjent at tyrkiske styrker skal invadere Rojava, et område i Nord-Syria, som til nå har vært styrt av kurderne etter IS sitt fall.

 — Jeg protesterer her idag som en reaksjon på hva som er i ferd med å skje i Rojava og med kurderne , sier styremedlem i UngKurd Norge, Rozerin Algunerhan. 

Flere engasjerer seg


Mange hadde møtt opp for å aksjonere. Foto: Rozerin Algunerhan

— Aksjonen på Oslo Sentralstasjon oppstod som en reaksjon på det som er i ferd med å skje i Nord-Syria, og med kurderne, sier Algunerhan. 

Hun presiserer at spontanaksjonen på ingen måte er knyttet til noen organsisjon, og at de som møtte opp idag, er der for å vise sin støtte til folket i Rojava. Det ble holdt appeller, taler og ropt slagord i sympati for Rojava under aksjonen. 

Problematisk

Situasjonen er problematisk etter at amerikanske styrker trakk seg ut av området. Dette gjør at Tyrkia kan invadere området, med formål å bekjempe ekstremisme og terror, som en slags erstatning for USAs rolle i området. 

 — Med terrororganisasjoner tenker du kanskje IS, sier Algunerhan,

 — Men formålet er å bekjempe kurdiske styrker som har vært helt sentrale i bekjempelsen av IS nemlig: organisasjonene YPG og YPJ. Til tross for deres sentrale rolle i å sørge for fred i området, er disse kurdiske organisasjonene ansett som terrororganisasjoner av den tyrkiske stat, fortsetter hun. 

Vi må handle

— Som kurder møter jeg opp her i dag for å støtte mitt folk, sier Algunerhan. 

Ettersom de kurdiske styrkene er ansett som terrororganisasjoner av Tyrkia, står tyrkerne tilsynelatende fritt til å bekjempe dem, forklarer hun videre. Hun ser det som et nikk fra verdenssamfunnet til å drive etnisk rensning. 

— Vi skal huske på at disse såkalte terrororganisasjonene er de samme som ble hyllet for sine krigerske kvinner som jaget IS-soldatene på flukt. Disse gruppene er de som har sørget for å holde IS-soldatene fenglset. Disse gruppene skal nå bekjempes, sier hun. 

Mange av de som møtte opp på aksjonen, er etnisk norske, og det viser at nordmenn bryr seg, sier Algunerhan. Likevel, mener hun at den norske regjeringa må handle. 

— Vi har mistet mange nok i krigen mot IS, og vi kan ikke stå å se på et folkemord på kurderne, avslutter hun. 

 

Emneord: