Det var stort oppmøte da Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skulle minnes. Foto: Mali Steinsli Austad

Sto sammen mot rasisme

Hundrevis av mennesker var samlet foran Stortinget for å minne Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 13:21

10.august ble 17 år gamle Johanne Zhangjia Ilhe-Hansen drept av sin storebror, Philip Manshaus. Politiet anser drapet som rasistisk motivert. Ihle-Hansen var nemlig adoptert fra Kina. Onsdag kveld ble hun minnet i en markering mot rasisme. 

- Viktig å påpeke rasisme

Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap), holdt appell under markeringen. Der snakket hun blant annet om enkeltmenneskets ansvar for å forebygge rasisme. 

– Vi har et ansvar for å påpeke rasisme selv når det er ukomfortabelt. Selv når det er venninna di, tanta di eller fetteren din, sa hun. 

Barndomsvenninnen til Ihle-Hansen, Catarina Annabella Fuhoung Redisch, holdt også appell. I den fortalte hun om deres oppvekst sammen. 

– Johanne som var min venninne, er nå blitt en del av statistikken. Jenta jeg lekte med, dro på rideturer med, på hyttetur med, er nå blitt allemannseie, fortalte hun i sin appell. 

Ønsker å ta avtand til rasisme

Minnesmarkeringen var i regi av Antirasistisk senter og Utenlandsadoptertes politiske utvalg (UAPU). 

– Å ha slike arrangement er viktig fordi noen er engstelige. Andre adopterte spør om dette også kan skje dem. Da er det viktig at vi står sammen, slik at vi kan hjelpe hverandre til å føle trygghet. I tillegg må vi stå sammen mot rasisme, forteller Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter.

UAPU er en organisasjon som ønsker å skape en plattform der de som er interesserte i adopsjon skal få diskutere fritt. Christina Thrane Storsve, medstifter i UAPU, mener det er viktig å vise støtte til familien.

– Da Ihle-Hansen ble drept arrangerte jeg og to andre utenlandsadopterte en markering for å vise støtte. Jeg tenker det er like viktig og riktig å gjøre det samme nå, for å vise avstand til rasisme, forteller hun. 

Hun forteller at det er viktig å markere tapet av deres medadopterte, og synliggjøre utenlandsadopterte som minoritet. 

– Det er viktig fordi det var et av flere startsskudd til at denne debatten ble satt i gang,  sier Thrane Storsve. 

Merker større åpenhet

Etter drapsmotivet var klart, delte flere utenlandsadopterte sine historier. Thrane Storsve (UAPU), kan fortelle at hun har merket en større åpenhet. 

– Denne hendelsen har ført til en slørre belysning rundt rasisme. Jeg håper også at folk snakker mer åpent om dette hjemme. Adopterte er på en måte en minoritet i en minoritet, derfor er det viktig at vi blir hørt. Det er viktig at vi står sammen i kampen mot rasisme. Ingen fortjener å bli diskriminert, forteller hun. 

 

Emneord: