Plan Norge trakk nominasjonen til Kari Jaquesson etter flere reaksjoner fra de nominerte. Her foran hovedkontoret til Plan. Foto: Hien Phan
Jenteprisen 2019

Trakk seg fra Jentepris-nominasjon

Carina Carlsen trakk nominasjonen sin som reaksjon på at Kari Jaquesson også ble nominert.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 13:59

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Plan Norge trekker tilbake Kari Jaquessons nominasjon til Jenteprisen. Dette skjedde etter at flere av de nærmere 70 nominerte valgte å trekke seg.

En av dem er Carina Elisabeth Carlsen. På instagrambrukeren sin sier Carlsen at hun ikke ønsker å være i samme selskap som Jaquesson, som står for hatske holdninger hun selv jobber hardt imot.

Hun mener at Jaquesson har drevet med mobbing og harselering av tjukke folk i det offentlige, og med det legetimert hets og sjikane.

Tar standpunkt mot mobbing

Carlsen trakk seg sammen med Ane Hedvig Hedrunsdotter Løvold, som også var nominert til prisen, etter at de har blitt gjort oppmerksom på Jaquessons nominasjon. I en epost til Journalen skriver hun at hun håper handlingen viser at hun tar et standpunkt mot mobbing og hets.

– Det ville ikke være riktig for meg å sitte å se på fra siden. Dette har gitt langt mer oppmerksomhet enn hva jeg hadde trodd, og det er fint å se at det hadde en effekt, sier Carlsen.

Hun trekker blant annet frem Jaquessons uttalelse om fatshaming som et eksempel der hun sto for holdninger Carlsen jobber imot.

Flere truet med å trekke seg

Carlsen er ikke den eneste som har reagert med å trekke nominasjonen sin. Fjorårets vinner av Jenteprisen Mia Landsem og skuespiller Ulrikke Falch har også truet med å trekke nominasjonen sin om ikke Kari Jaquesson skulle bli fratatt nominasjonen. Flere av de som tar oppgjør med denne saken har delt skjermdumper av en serie av Kari Jaquessons twittermeldinger.

Vil ikke ombestemme seg

Selv om Jaquesson ikke lenger er nominert vil Carlsen likevel ikke ombestemme seg om beslutningen sin.

– Plan Norge gikk ut med at Jaquesson ikke brøt med deres nominasjonskriterier, hvilket jeg mener er feil.

Jenteprisen deles ut til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter - enten i Norge eller ute i verden, skriver Plan Norge på sin hjemmeside.

– Jeg mener Jaquesson har legitimert hets og diskriminering mot kvinner, og mennesker, som ikke ligner henne selv. Digital vold er også vold, og dette viste Jaquesson nylig da hun gjenopptok sin diskusjon med en av de nominerte ved å kalle henne mann og anklage henne for å bedrive grooming, sier Carlsen.

Skal jobbe med ny formulering

I et innlegg på Facebook sier organisasjonen at de trekker Jaquessons nominasjon basert på ferske uttalelser de mener er grov hets.

Det er imidlertid en åpen nominasjonsprosess, slik at alle kan nominere og bli nominert, mens Plan fungerer som sekretariat.

– Her bør være en formulering som sier noe om aktivitet som går på tvers av formålet til prisen. En slik formulering skal vi jobbe med og få på plass til neste runde, sier Plans generalsekretær Kari Helene Partapuoli ovenfor VG.

Kari Jaquesson sier følgende i en epost til Journalen:

– Om Carina Carlsen blir opprørt over at noen mener noe annet enn hennes selv, foreslår jeg at hun får hjelp til å takle en verden med meningsmangfold.

Hun har blant annet hisset seg opp over noe jeg skrev om fedme for syv år siden. Carina Carlsen føler seg kanskje støtt på egne veie av det jeg skrev. Det er flott at hun fronter at man kan leve livet også om en er fet. Men fedme er årsaken til mye sykdom og lidelse.

Til dette svarer Carlsen med:

– Dette er typisk måten Kari Jaquesson velger å forsvare seg og kommentere på. Når folk stiller direkte spørsmål velger hun å avvise det, og sier at andre ikke har rett til å kommentere på ytringen hennes. Hun har kommet med personangrep på min kropp istedenfor å holde seg til saken, hvilket jeg ikke synes er noe nytt.