Linn Skåber bokbades av ungdom på Litteraturhuset. Fra venstre: Linn Skaber, Emil Johan Stenhaug og Tom Olufsen. Foto: Anna Tørressen.

Ungdomstiden – et rom som blir ommøblert

Tre ungdommer bokbadet Linn Skåber. De mener boken Til ungdommen reflekterer ungdomstiden på en fin og ærlig måte.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 14:56
Mandag 14. oktober ble Linn Skåber, forfatter av boken Til ungdommen, bokbadet av ungdommene Tom Olufsen (17), Idun Jin Dragland (17) og Emil Johan Stenhaug (18) på Litteraturhuset. Arrangementet er en del av Folkehelsekonferansen 2019, hvor temaet i år er livskvalitet og psykisk helse. 

Ikke bare ungdom som har endringer i livet 

Oppmøtet på arrangementet besto primært av unge, men også flere eldre. 
– Det dere ser i salen er en haug ungdommer – selv om det ikke syns, sa Linn Skåber fra scenen til latter fra salen. 
 
Ungdommene som ledet samtalen fikk spurt Linn Skåber om ting de var nysgjerrige på rundt boka, og hun leste flere av monologene fra boka høyt. Skåber forsikret også salen om at man fortsatt har problemer og endringer i livet selv om man ikke lenger er ungdom. Dette begeistret Idun Jin Dragland: 
 
– Jeg har trodd at livet bare blir kjedelig når man bikker 40, så jeg ser på det som en lettelse at det skjer endringer i alle aldersgrupper. Jeg syns at det å være 17 år hele livet hadde vært helt fantastisk.  
 

Ungdommene fra demokratigruppa gledet seg til å lede bokbadet. Fra venstre: Emil Johan Stenhaug, Tom Olufsen, Idun Jin Dragland og Linn Skåber. Foto: Anna Tørressen

 

Stress er ikke alltid farlig

Før bokbadet snakket Journalen med de tre ungdommene som ledet arrangementet. Alle var enige i at Skåber klarte å beskrive utfordringene med å være ung på en gjennomført, ærlig og fin måte i boken. De var godt forberedt og gledet seg til bokbadet, selv om konseptet var helt nytt for dem. 
 
– Vi har lest boken og gjort oss opp noen meninger om de forskjellige tekstene og hvilket helhetlig inntrykk vi har. Vi har også sammenliknet monologene i boken med våre egne liv, og på hvilken måte kan vi relatere til denne boken, sier Tom Olufsen. 
 
Tenker dere annerledes om det å være ungdom etter å ha lest Til ungdommen?
 
– Ja, faktisk. På den måten at man får det rett foran seg. Refleksjoner og følelser man har følt litt på selv er skrevet på papir. Jeg tenkte noen ganger: Oj, det var det som skjedde med meg, men jeg skjønte det ikke helt før jeg leste det, sier Idun Jin Dragland. 
 
Opplever dere mye psykisk stress i hverdagen? 
 
– Ja, jeg syns det. Det er typisk å oppleve en del stress hvis det er veldig mye som skjer på en gang, sier Emil Johan Stenhaug. 

 
– Jeg tror det er viktig at man skjønner at stress ikke alltid trenger å være farlig. Litt stress i hverdagen gjør at du har en puls og holder seg opptatt, bruker hodet og kroppen, legger Idun Jin Dragland til. 
 

Alt skifter form 

Linn Skåber gledet seg veldig til å bli intervjuet av ungdommene på bokbadet og mente det var helt på sin plass at det var ungdommer som skulle lede.  
 
– Det er sånn det egentlig skal være. Boka heter Til ungdommen, men egentlig er det litt feil tittel, den burde jo hett Fra ungdommen.
 


Etter arrangementet sto mange i kø for å kjøpe boka og få den signert. Foto: Anna Tørressen.

Jeg ser at du sammenlikner ungdomstiden med et rom som blir ommøblert, hva ligger i en slik ommøblering?
 
– Det er den følelsen av at du kan våkne en morgen, og dokken din som du har vært så glad i og spillene dine du har stablet og ryddet i mange år er borte. Plutselig er det tamponger og et stereoanlegg der. Da tenker man kanskje: Var jeg ikke barn for bare et øyeblikk siden? Nå er jeg i begynnelsen av voksenhet og jeg har ikke bedt om det egentlig. Den følelsen tror jeg veldig mange har hatt, det har jeg og.  
 
Hva er det viktigste du vil formidle gjennom boka?
 
– Det er at alt skifter form. Uansett hvor jævlig du har det kan jeg sverge på at det vil skifte form. Det er ikke alltid at det blir mye bedre helt plutselig, det kan hende det blir verre også, men det skifter form og det vil være forandring. Uansett hvilken situasjonen du er i, om du kanskje står fast i mørket, så skal jeg love deg at det på et eller annet tidspunkt vil skinne litt sol.  

Kan det normale føles unormalt? 

Lederen for årets folkehelsekonferanse, Ragnhild Storstein Spilker, syntes bokbadet var en fin måte å starte årets konferanse på. Det åpner opp for et bredere publikum enn bare de som kommer på selve konferansen. På folkehelsekonferansen i fjor i Bergen var det også et liknende arrangement på Litteraturhuset.
 
– Det er både en måte å sette temaet på dagsorden for folk flest og gjøre oss kjent som forening også. Vi håper også at arrangementet kan være med på å få med flere unge. I morgen skal det stiftes noe som heter Folkehelseforeningen ung, som skal være en underavdeling for unge folkehelsearbeidere. 
 

Hva skal til for at utfordringene vi møter går utover vår psykiske helse?  


Ragnhild Storstein Spilker gledet seg både til bokbadet og til resten av konferansen. Foto: Anna Tørressen

 

– Det er når det blir en belastning som varer over tid, og da påvirker den psykiske helsen. Da er det viktig å ha en arena hvor man kan snakke om slike problemer.
 
Noe av det Linn Skåber skriver om, er helt normale opplevelser i ungdomstiden. Kan et sterkere fokus på psykisk helse gjøre at vi opplever det normale som unormalt? 
 
– Ja, jeg er litt bekymret for det. Jeg likte veldig godt at mange av de historiene i boka fordi det har vært mye fokus på at ungdom i dag sliter så veldig mye. Det er mye større åpenhet i dag enn det var før, og mange flere steder man kan gå for å snakke om ting eller få hjelp. Det er viktig å snakke om det, men man må ikke sykeliggjøre ting heller. 
Emneord: