Mange møtte opp for å høre på konferansen.

– Vi er på vei mot "det evige liv"

Tirsdag ble sluttkonferansen for forskningsprosjektet, Assisted Living, avholdt ved OsloMet. Sluttrapporten for prosjektet kommer i januar.
Onsdag, 30 oktober, 2019 - 10:21

Vi lever i en tid der den forventete levealderen stadig øker. Assisted living er et tverrfaglig forskningsprosjekt som har sett på hvordan velferdssamfunnet skal håndtere dette. Prosjektet har vært i virke siden 2013. Et av målene er å bidra med kunnskap rettet mot bruken av velferdsteknologiske løsninger som teknologisk assistanse i hjemmet. I tillegg til ansvarlig bruk av kunstig intelligens for eldre og andre med kognitiv svikt. 

Konferansen inneholdt blant annet presentasjoner fra ulike bidragsytere til forskningsprosjektet. Der de la frem sine erfaringer og resultater fra forskningen. I tillegg til at de så på mulighetene og utfordringene slik forskning medfører. 


Det var stort engasjement i salen. 

Viktig med samskapning

En viktig del av forskningen er basert på samtaler med beboere ved eldrehjemmet Omsorg+, i tillegg til noen eldre utenom. De ble inkludert for å reflektere rundt utfordringer de opplevde i hverdagen, og mulige teknologiske løsninger for dette. Tanken bak dette var å få et innblikk i hva de eldre tenkte om tema, slik at de kunne skape kunnskap sammen. 

Det ble gjort ulike funn. Noen var skeptiske til slik teknologi, mens andre ønsket å teste det. 

Bente Nodland Otto som er ansatt ved Omsorg+, ønsket å fremheve verdigheten beboerne ble møtt med. 

– Det er viktig å se verdien i mennesket, uavhengig av hvor gammel de er, sa hun.

Bred interesse  

Prosjektleder og faglig ansvarlig for konferansen, Reidun Norvoll, sier hun ser at det er stor interesse for dette tema. 

 – Det er veldig lett å få folk engasjert. Det er også veldig bred interesse. Folk fra helseforvaltningen, teknologere, folk ute i kommunene og seniorforbudet.

Hun utdyper med at dette tema er generelt i allmennhetens interesse for tiden.

Norvoll tror at nytten av å bruke de eldere, og se ting fra deres perspektiv, er en spennende side av dette prosjektet. 


Det ble avholdt paneldebatt der de diskuterte om kunstig intelligens er verdig hjelp for eldre. I tillegg til hvilke muligheter og sosialetiske utfordringer, og hvordan slike kan foregripes på best mulig. 

 – De kan fortelle oss både hva de ønsker av teknologi, og hva de tenker om teknologi. I tillegg har vi nå lagt fundamentet for å se hvilke muligheter det finns til slik teknologi. Vi ser det er muligheter for å ha sensorteknologi private hjem, av forteller hun videre. 

Selv om de ikke har funnet noen konkret løsning, så mener Norvoll det er mulig å bygge videre på funnene.

 – Man kan utvikle helt konkrete løsninger rettet opp mot de problemsstillingene, og ønskene de eldre hadde. 

 

Emneord: