Dansk vikar-app vil ta over Norge

Chabber har vokst seg store i Danmark. Nå vil de bruke erfaringen fra tidligere til å etablere seg i Norge.
Fredag, 1 november, 2019 - 11:47

De siste årene har vi sett en endring i event- og serveringsbransjen. Flere bemmaningsbyråer har gjort det enklere for arbeidssgivere å få tak i arbeidskraft uten å måtte ansette selv. Den danske frilansbyråappen Chabber begynner å få fotfeste i Norge siden oppstarten i Januar 2019. Account assistant Magnus Torkveen (21) forteller om hvordan de bruker behovserfaringen fra Danmark til å vokse i Norge.


Account assistant i Chabber, Magnus Torkveen Foto: Mikkel Biong

Den typiske “chabberen”

– Det gikk bra i Danmark fordi det var et behov som markedet trengte. Vi hadde fokus på servicebransjen i starten, men så utviklet det seg videre til eventer. I Norge har vi dugnadsånd som gjør det litt annerledes, men behovet er der fortsatt, hevder Torkveen.

Brukere av appen blir omtalt som ”chabbere”. De har satt en nedre aldergrense på 18 år, men har også brukere som er over 40. Nordmannen som studerer i København forteller at det er nettopp studentene som utgjør den største andelen av såkalte ”chabbere”.

– Vi sikter oss inn på eventbransjen, men ser at den typiske chabberen ofte er student. Vi skiller oss ut med at vi er jobb til jobb, noe som gjør oss fleksible. Studenter som ofte trenger litt ekstra penger kan ta en jobb her og der når det skulle passe, uten binding. Det er fordelen vår.

Digitalt vikarbyrå

Chabber er derimot ikke den første appen som har prøvd å erobre en liten del av ansettelsesmarkedet i Norge. Appen JYB som ble beskrevet som et ”tinder for arbeidslivet”, gjorde det ikke like bra i landet. Torkveen forteller hvordan Chabber er skiller seg ut.

– JYB er en plattform for flere jobber. Vi funker fordi vi er jobb til jobb. Rent juridisk er vi et digitalt vikarbyrå, det er vi som betaler ut lønn, ikke arbeidsplassene.

Holder seg unna gråsoner

21 åringen forklarer at de har brukt mye ressurser juridisk for å holde virksomheten utenfor gråsoner.

– Vi vil ikke gå på en smell som man kan se blant annet Uber gjorde. Vi prøver å holde oss utenfor gråsonen, men samtidig vil vi ikke låse oss. Dette er fremtiden i bransjen. Da må man utfordre systemet litt samtidig som man imøtegår regler. Selvom vi fortsatt er i startfasen her i Norge, er ambisjonene store, forteller Torkveen.

– Vi er allerede på vei inn i Nederland og Sverige. Vi har lyst til å bli nummer en i verden.

Om Magnus Torkveen og resten av Chabber finner lykken i Norge gjenstår å se.