Gjennom såkalt hydroponi kan man dyrke i bare vann. Dette kan gjøre det enklere for deg som vil gro mat i byen. Foto: Birte Brathagen Lindhjem

Sosial dyrking

Den siste uken har Stabburet vært å se på Rådhusplassen. Dette er et omreisende prosjekt for å fortelle innbyggerne i Oslo om urbant landbruk.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 13:14

Oslo er kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019. Dette feirer bymiljøetaten i Oslo kommune gjennom sin satsning Spirende Oslo. Målet er å formidle osloborgerne om urbant landbruk og inspirere dem til å bli med.

Spirende Oslo

  • Satsning på urbant landbruk gjennom grønne møteplasser, dyrking og husdyr i byen.
  • Urbant landbruk skal bidra til lokal matproduksjon og kunnskap, samt skape sosiale møteplasser.
  • Les mer om prosjektet på kommunens nettsider.

– Det er ikke så mange som vet hva urbant landbruk egentlig er. Det handler om at man faktisk også kan dyrke i byene. Dette kan være sosialt og en fin måte å møte andre på. Vi vil at urban dyrking skal bli en møteplass, sier arkitekten Kristin Sunde.

 

Mange ubrukte områder

Sunde har vært med på å tegne Stabburet gjennom det ideelle arkitetkskollektivet MakersHub.  Hun forteller at de gjennom prosjektet vil inspirere til en bærekraftig tankegang. Hun mener det finnes mange ubrukte områder rundt i byen som kan brukes.

– Vi må gjøre mest ut av det vi allerede har, fastslår hun.


Etter mange uker har det omreisende Stabburet sitt siste stopp på Rådhusplassen. Foto: Birte Brathagen Lindhjem Foto: Birte Brathagen Lindhjem

Flere måter å dyrke i by

Sunde forteller at det finnes flere måter å drive med urbant landbruk. Noen har kolonihager og felleshager i leilighetskompleks. En annen måte å dyrke på kan være andelslandbruk. Dette går ut på at flere går sammen om å leie en liten del land. Her kan man ansette noen som steller med jorden, og man kan igjen få råvarene når de er klare for høsting.

– Dette er en fin måte til å bli med, for de som ikke har tilgang på hage, eller har mulighet til å dyrke i nærheten av der de bor, sier hun.