Fra hiphop og tegneserier til kunstgalleri

11.-12. oktober inviterte kunster Max Næss (21) fra Kolbotn, også kjent som ZUGZWANG, til hans debut-utstilling. 21-åringens utstilling "Zugzart" er en samling av flere prosjekter han har holdt på med det siste året.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 10:07

Max Næss startet å male da han gikk på videregående. Senere har han brukt klær som lerret, og solgt det på sosiale medier. I helgen debuterte den ferske kunsteren med sin første utstilling “Zugzart”.

21-åringen fortalte om følelsen rett før avdukingen.

– Jeg føler meg veldig spent. Det er jo en deilig følelse. Alt er endelig på plass. Alt som var oppi hodet mitt ble som det skulle, sier Næss.


Max Næss foran eget kunstverk. Foto: Jonas Andersen

Idéen til kunstnernavnet Zugzwang kommer fra en episode av Criminal Minds. 

Flere typer kunstverk

Den unge kunstneren forteller om hvilke verk som står på utstillingen i Munkedamsveien, et steinkast unna Tjuvholmen.

– Jeg viser frem litt forskjellige Pop art-inspirerte malerier, skulpturer, lysskilt og noen klær. Inspirasjonen bak alt kommer mye fra hiphop og tegneserier, sier Næss.

Fornøyd med helheten

Blant alt som vises frem, skulle man tro at 21-åringen ville ha noen favoritter. Derimot velger Næss å trekke frem helheten som det han ser seg mest fornøyd med.

– Det jeg er mest fornøyd med her idag er nok helheten av alt. Alt står der det skulle stå, alt fikk sin plass i rommet. Jeg var veldig redd for at det skulle se tomt ut, men jeg føler jeg klarte å fylle opp rommet godt nok, forteller kunstneren.

Næss forteller videre at han drømmer om å kunne gjøre kunsten om til et levebrød en dag. Det blir spennende å se hva som er veien videre for den aspirerende kunstneren.