Norsk Folkehjelp holder på med minearbeid i 25 forskjellige land. Nå ønsker de å skape oppmerksomhet rundt situasjonen. Foto: Sunniva Steen Tellesbø

Aksjonerer mot landminer

Ifølge Dagsavisen blir mellom 15.000 og 20.000 mennesker årlig drept eller lemlestet av landminer. Dette ønsker Røde kors og Norsk Folkehjelp å gjøre noe med.
Onsdag, 27 november, 2019 - 13:49

Utstillingen på Jernbanetorget er laget av Røde Kors i samarbeid med Norsk folkehjelp, der de lanserer hashtaggen #LANDMINEFREE2025. Håkon Ødegaard, Kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp, forteller at målet med aksjonen er økt oppmerksomhet rundt temaet. 

– Akkurat nå foregår det en internasjonal konferanse der det skal foregå en oppsummering av minekonvensjonen i 1999. 65 land og 700 delegater sitter og diskuterer mineproblemer. Landene er i gang med en internasjonal aksjon #LANDMINEFREE2025 og vi ønsker å markere at dette er et viktig tema, forteller Ødegaard.

Norsk Folkehjelp holder på med minearbeid i 25 foskjellige land og har i underkant av 2000 ansatte som jobber med å rydde miner og sikre mineområder. De er verdens største organisasjon på humanitær minerydding.

– Mannekengene har vi satt opp for å sette fokus på at landminer fortsatt er et problem i dag. Man ser en dobling av drepte og skadde de siste årene, og dette må landene i konferansen ta innover seg. Mannekengene representerer de mange ofrene vi i Røde Kors møter i felt, forteller Knut Sverre, seniorrådgiver i Røde Kors.


Et mineoffers historie. Foto: Sunniva Steen Tellesbø

Røde Kors jobber med å gi mineofre medisinsk hjelp og sikkerhet i utsatte områder. 

For å gi problemet et ansikt har organisasjonene delt historiene til to mineoffre, hengt på mannekengenes bryst: