Bærekraftig klær for fremtiden

Klesdesigner Anne Cecilie Rinde mener vi må tilbake til de naturprimære, saktevoksende og økologiske råvarene for at klærne våre skal vare ti ganger lenger.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 15:07

Lørdag 23. november viste Anne Cecilie Rinde, grunnleggeren bak Vera & William, frem hennes bærekraftige klesdesign på Norway Design.

Med den nye kolleksjonen ønsker Anna Cecilie Rinde å bevisstgjøre folk på hva de kler seg i. Rinde forklarer at klesindustrien i dag benytter seg av alt for mye plast og bioplast. Dette mener hun har helsemessige konsekvenser, da kroppen ikke fungerer optimalt om den er dekket i plast.

 
– Alt man skaper har et avtrykk på naturen, også dette. Men om klesplaggene varer ti ganger lenger kan man dele dette avtrykket på ti, sier hun. – Jeg håper at folk begynner å våkne opp, både for sin egen helse, men også for naturen.


Anne Cecilie Rinde, kreativ leder og grunnlegger bak Vera & William. Foto: Sofie Nøstdahl Foto: Sofie Sanni Nøstdahl


Forfatter og SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp Foto: Sofie Sanni Nøstdahl

Bruk-og-kast-mentalitet

SIFO forsker og forfatter, Ingun Grimstad Klepp, fokuserer på hvordan forståelse for klær kan bidra i debatter om miljø, demokrati og helse. Forskeren forklarer at klesindustrien består av mange problemer, men at overproduksjonen er verst.

– Bruk-og-kast-mentaliteten gjør at vi både kjøper og kaster altfor mye, sier hun.

Ifølge en ny SIFO-rapport kaster hver nordmann rundt 23 kilo klær i året. 8 prosent av plaggene har aldri vært brukt av noen og hvert femte plagg blir overhodet ikke brukt.

 

En løsning?

Ifølge Vera & William grunnleggeren må vi tilbake til de naturprimære, saktevoksende og økologiske råvarene for at klesplaggene skal vare ti ganger lenger.

– Alt man skaper har et avtrykk på naturen, også dette. Men om det varer ti ganger lenger kan man dele dette avtrykket på ti, sier hun. Jeg håper at folk begynner å våkne opp, både for sin egen helse, men også for naturen.

I en artikkel fra september forklarer Grimstad Klepp at gjenbruk er en vei flere miljøbevisste tyr til. Likevel er det ikke nok. Gjenbrukens virkning er kun som en dråpe i havet hevder forskeren. Hun påpeker at det må en helt ny tenkning til for å fikse det omfattende og økende problemet.