Håkan Billing, leder i Norsk Ornitologforening Oslo og Akershus sier at det er ikke bra at fugler mister den naturlige skyheten sin. Foto: Kinga Jarzabek

Synkende vannkvalitet i Østensjøvannet

Vannkvaliteten i Østensjøvannet blir dårligere for hvert år. En av årsakene til dette er overflødig mating av fugler som lever i området.
Onsdag, 27 november, 2019 - 13:02

Håkan Billing, leder for Norsk Ornitologforening Oslo og Akershus (NOF OA), ønsker at flere skal bli bevisste på hvilke konsekvenser mating av ender og svaner kan føre til. Altfor mye mat havner i vannet og blir til mugg, som er giftig dyrene. I tillegg fører det til økt algevekst, som også tar liv av flere dyr hvert år.  Økt befolkning i Oslo ser ut til å trolig være en av grunnene til at matingen av fugler har økt i omfang. Billing sammenligner det å mate fugler med brød med å spise usunn mat.

– Brød er som kake for fugler. Det gjør ikke meg noe å spise kake som dessert i ny og ne, men jeg kan ikke spise det til morgen, middag og kveld hele tiden, forteller Billing. 

Fugler som blir matet med brød, slutter å spise den naturlige føden sin. Østensjøvannet er preget av vannplanten vasspest, og knoppsvaner er en av de få fuglene som spiser den. 

– Når svaner blir matet med brød, velger de å spise brødet i stedet for å ta vasspesten, slik at alger og vasspest får utbrede seg mye mer i vannet, sier han.