Støttemarkering for klimasøksmålet

Mandag trosset demonstranter kulden for å delta på lysmarkering mot oljeboring i Arktis.
Onsdag, 6 november, 2019 - 11:44

– Det er jo litt trist at barna må demonstrere for å bevare sin egen fremtid, sier Mari (11) til Journalen.

Sammen med både unge og gamle hadde hun møtt opp på Eidsvoll plass ved Stortinget for lysmarkeringen mot oljeboring i Arktis. Markeringen skjedde i forbindelse med klimasøksmålet som ble tatt opp i retten tirsdag 5. november. Saken skal nå opp i retten for andre gang, etter å ha blitt anket under første runde i retten. Bare to dager etter demonstrasjonen mot oljeboring melder NRK om nytt gigantfunn av olje i Nordsjøen. 

Grunnlovsparagraf §112

Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.

Grunnlovsstridig oljeboring

Det er Natur og Ungdom og organisasjonen Greenpeace som har saksøkt staten for å hindre videre oljeboring i Arktis. Miljøvernorganisasjonene mener det strider mot grunnlovsparagraf §112 om retten til et levelig miljø.

– Å lete etter olje i Arktis er å ta et uakseptabelt skritt tilbake og i feil retning når vi står midt i en klimakrise, uttalte leder av Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, til forsamlingen.

Sammen med Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet, har de gått rettens vei for å redde klimaet og stanse oljeboring. 

Hele landet markerer

Det var en stor forsamling som hadde møtt opp foran Stortinget på mandag. Da klokken ble 18:14, tente hele forsamlingen lys for å rette søkelyset på grunnlovsparagrafen som skal sikre retten til et levelig miljø. Lysmarkeringen fant også sted i 37 andre byer og tettsteder langs hele Norge, blant annet i Svalbar, Hammerfest og Moss.

Linus (8) fra Tåsen mener det er viktig at barna er med på demonstrasjoner som dette.

– Da kan politikerne se oss. Da blir de kanskje lei seg, sier Linus til Journalen.

Han tok med seg både mor, far og hodelykt på demonstrasjonen i håp om at budskapet skal nå frem til Stortinget.

 

Emneord: