Fra venstre: Begard Reza, generalsekretær i Salam, og Thee-Yezen Al-Obaide, assisterende generalsekretær. Salam er en frivillig organisasjon som arbeider for et mer inkluderende og trygt samfunn for LHBTI-personer med muslimsk bakgrunn i Norge. Foto: Kristin Sverre Østensvik.

– Stopp konverteringsterapi!

Flere hundre demonstrerte foran Stortinget for å støtte lovforslag om å forby konverteringsterapi i Norge.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 17:32

Konverteringsterapi

  • også kalt homoterapi eller seksuell orienteringsterapi.
  • har som formål å omvende homofile til å heterofile
  • benytter metoder som samtaleterapi, bønn, håndspåleggelse, og i sjeldne tilfeller djevelutredelse.
  • er forbudt i Malta. Tyskland har nylig lagt frem et lovforslag som vil forby praksisen. 
  • EU-parlamentet vedtok i mars 2018 at de var positive til forbud mot konverteringsterapi

Terapi for å omvende homofile til å bli hetrofile, såkalt konverteringsterap eller homoterapi, er lovlig i Norge i dag. I desember legges det frem et lovforslag for Stortinget som vil forby praksisen. EU-parlamentet anbefaler sine medlemsland å forby praksisen, og flere land har eller er i prosessen med å innføre forbud. Torsdag 21. november ble det holdt markering på EIdsvolls plass utenfor Stortinget for å vise støtte til lovforslaget som vil forby praksisen i Norge. Lignende markeringer ble også holdt andre steder i landet.

Skjer også i Norge

Behandlingsformen foretas blant annet av religiøse ledere og har som formål å endre seksuell orientering for homofile eller andre med en annen seksuell legning enn heterofile. Debatten blusset opp etter at Arbeiderpartiet i juni reiste et forslag om om å forby praksisen i Norge, og har fått allmen oppmerksomhet i kjølvannet av Morten Hegseths dokumentar Homoterapi på VGTV i høst hvor det kom frem at konverteringsterapi også skjer i Norge. 

 


Brian Furnes og VG-journalist Morthen Hegseth, kjent fra dokumentaren “Homoterapi”. Begge snakket til forsamlingen under demonstrasjonen. Foto: Kristin Sverre Østensvik.

Alle bør ha en trygg fremtid

Flere av appellantene hadde en klar beskjed til regjeringen om viktigheten om å innføre et forbud. 

– Jeg ber regjeringen være med på å forme en trygg fremtid for alle. Jeg ber dem se på statistikk og mørketall for anntall selvmord og selvmordsforsøk blant homofile og stille seg spørsmålet; hvor mange liv må gå tapt før regjeringen bestemmer seg for at nok er nok, sa Brian Furnes til forsamlingen. Furnes er selv homofil og ble utsatt for konverteringsterapi. 


Nora Torbjørnsen, Vegard Pedersen Valstad og Endi Reiz deltok på demontrasjonen. Foto: Kristin Sverre Østensvik. 

Forbud stemmes over i desember

 Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Arbeiderpartiets lovforslag ligger til behandling hos Stortingets familie- og kulturkomite og skal stemmes over  i Stortignet 10. desember. Flere partier mener også at organisasjoner som har drevet denne typen terapi skal miste all statsstøtte. Motstandere av forslaget mener at et eventuelt forbud vil trosse ytringsfriheten og religionsfriheten i Norge, men 19. november informerte regjeringen (med unntak av Krf) at de vil sette i gang en utredning av et lovforbud. 

Anette Trettebergstuen (Ap) mener at det viktigste er å beskytte menneskerettighetene til LBHTI-personer. 

- Jeg forventer at når regjeringen nå utreder forslaget, så må de komme til konklusjonen at vi skal få våre grunnleggende menneskerettigheter ivarettatt. Det er viktigere å beskytte LHBTI-personer fra overgrep, enn det er å beskytte religiøse sekters rett til å trakkassere, sa Trettebergstuen under demonstrasjonen.


Anette Trettebergstuen (Ap) og Grunde Almeland (V) sitter begge i familie- og kulturkomiteen og behandler lovforslaget som ønsker å forby konverteringsterapi. Foto: Kristin Sverre Østensvik.


– LHBTI+-personer har aldri fått en eneste rettighet gratis, vi har måttet kjempe oss til, og demonstrert oss frem til å få våre grunnleggende rettigheter ivaretatt. I dag demonstrer vi for retten til å være den vi er, for å få lov til å elske den vi elsker, uten å bli sjikanert eller å bli utsatt for overgrep, sa stortingspolitiker Anette Trettebergstuen (Ap) i sin appell foran Stortinget.  Foto: Kristin Sverre Østensvik. 

Støttes av den norske kirke

Kristin Gunnleiksrud Raaum, leder av kirkerådet i Norge, mener at konverteringsterapi er en dypt ødeleggende praksis og støtter lovforslaget. 

- Jeg vil gjøre det enklere for mennesker å snakke sant om hvem de er og stå rakrygget. Derfor mener jeg at også kirken kan ta tydelig avstand fra konverteringsterapi. I den norske kirke jobber vi systematisk for at det skal være trygt også for folk med LHBTI+-identitet, og en del av dette handler om at ingen skal måtte skjule eller lyve om den de er, sier Raaum.


Over 200 mennesker deltok på demonstrasjonen, ifølge organisasjonen FRI. Foto: Kristin Sverre Østensvik.


Bred politisk støtte: Marcus Holst-Pedersen, Hanna Lein-Mathisen og Aleksander Engevik fra Unge Venstre representerte en av 35 politiske partier og organisasjoner som sluttet seg til demonstrasjonen. Foto: Kristin Sverre Østensvik.