Aktivistene demonstrerer for kvinners rettigheter utenfor den Argentinske ambassaden. Foto: Aurora Hovland.

Demonstrerte for trygg og lovlig abort

Mandag samlet Amnesty og andre aktivister seg for å demonstrere for trygg og lovlig abort i Argentina.
Onsdag, 27 november, 2019 - 10:00

Mandag 25. November samlet Amnesty og andre aktivister seg utenfor den Argentinske ambassaden for å demonstrere for trygg og lovlig abort i Argentina, og for å levere underskriftene de har fått til den argentinske ambassadøren.

Abort i Argentina regnes som en forbrytelse, og det kan straffes med ett til femten års fengsel for alle som induserer en abort. I Argentina er abort lovlig dersom kvinnens helse står i fare eller graviditeten er et resultat av voldtekt, men det har blitt gjort flere unntak. 

Barn skal ikke føde barn

Demonstrasjonen begynte med forfattere av boken Gleden med skjeden; Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann. De forteller historien om Lucía (11) som ble voldtatt av bestemorens kjæreste, og om Argentinas kirke som nektet henne en abort. Lucía’s barnekropp tålte ikke belastningen av graviditeten, og som resultat ble det utført et haste-keisersnitt.

– Barn skal ikke føde barn, men i Argentina deler 2500 jenter Lucía’s skjebne hvert eneste år, forteller Dahl.


Ansatt i Amnesty Kristine Kro (26) stiller opp for å demonstrere for kvinners rettigheter i Argentina. Foto: Aurora Hovland Foto: Aurora Hovland

Dahl meddeler at i samfunn med strengere abortregler ser man ikke ferre aborter, men flere skader og flere unødvendige dødsfall. I Argentina samt andre slike samfunn har mange jenter måttet ty til ulovlige aborter som ofte er farlige og noen ganger også livstruende.

Samfunn med strenge abortregler har i mange tilfeller manglende seksualundervisning eller dårlig/manglende tilgang til prevensjonsmidler, forteller hun. 

Hjelper å protestere

– Vi merker at det er et kjempestort engasjement, og at nordmenn generelt bryr seg veldig mye om dette. Menneskerettigheter kan være vanskelig å forstå seg på, men det å forstå at vi har rett til å bestemme selv hva som angår vår egen kropp, det tror jeg man kan føle på her i Norge også, mener Kristine Kro.

Etter flere år med protester er det en endring i sikte. I slutten av 2020 vil forbudet heves. Med andre ord, det hjelper å protestere, forteller Brochmann.