"Same procedure every year": Vi kjøper inn mer julemat enn vi klarer å spise. Foto: Silje Kilmork Vemøy

Derfor kaster vi julematen

– Nordmenn er livredde for å ikke ha nok mat .
Tirsdag, 19 november, 2019 - 12:22

Nordmenn handler mat og drikke for nesten 23 milliarder kroner i desember, viser en undersøkelse fra SSB som tar for seg norske julevaner. For å sette det i perspektiv, betyr det medisterkaker, pepperkaker og surkål for 4400 kroner per person. Kommunikasjonssjef i Matvett.no, Anne Marie Schrøder, mener det handler om en gammel tankegang om «hamstre» i jula. 

– Nordmenn er livredde for å gå tomme for mat, noe som i realiteten aldri skjer. Vi hamstrer på grunn av frykten for stengte butikker, men dette er jo heller ikke reelt i like stor grad lenger. 

Hun legger til at vi også kjøper inn varer i jula som vi sjeldent bruker ellers, og som derfor blir stående i skapet og blir dårlig. Og den omtenksomme matgaven du gir bort til jul, kan fort ende opp i søpla til mottakeren.  

– Gi kun bort mat i gave dersom du vet at mottakeren faktisk liker det, oppfordrer hun.

De unge kjenner på matskam

Ifølge en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse for Matprat, svarer hele 70% av ungdom i aldersgruppen 16-24 år at å kaste mat gir dem dårligst samvittighet. Undersøkelsen viser samtidig at det er denne aldersgruppen som kaster mest. Kommunikasjonskonsulent i Matprat, Kristin Aamot Juliebø, sier at det massive miljøfokuset i media kan føles overveldende på de unge, og derfor ende opp med å ha en motsatt effekt. 

– Denne generasjonen er vokst opp i en tid med stort fokus på miljø og klima, og det er stadig overskrifter i media om hvordan våre vaner påvirker livet. Samtidig lever vi i et forbrukersamfunn der vi hele tiden blir oppfordret til å prøve nye smaker og produkter, som gjør at terskelen for å kaste mat er lav. 

Hun sier også at det handler om at vi stort sett har råd til å kjøpe det vi ønsker, og at valgene våre ofte er impulsstyrte når vi står i butikken. Dette er ikke en generasjon som nødvendigvis har opplevd å måtte spare på maten – eller krona. 

– Mange mangler kunnskap om hvordan man skal lage gode retter av restemat, og vi ser også en økt redsel for å bli syk av maten. Dette er synd, for all mat fortjener å bli spist, sier hun. 


Tre for to: Priskrigen er i gang. Foto: Silje Kilmork Vemøy

Det er alltid nok mat 

Står du på dørterskelen med handlelistene klare? Anne Marie Schrøder fra Matvett har noen tydelige oppfordringer til juleklare nordmenn. 

– Ikke gå på en tilbudssmell! Butikkene er allerede godt i gang med priskrig, og da er det lett å kjøpe mer enn man trenger. Husk at det alltid blir nok mat. 

Hun nevner også at det er viktig å redde maten inn i kjøleskapet etter at den har stått fremme. Restene fra juleselskapet inneholder ofte mye fett, og er derfor viktig å sette kaldt. 

–  Rester fra julematen kan brukes til mye, da det er så mange gode smaker. Vent med oppvasken, og fokuser på å redde matrestene først.