Det første som møter Marthe Nilsen på hennes første dumpster dive er søppelkasser fulle av mat. Foto: Ingvild Lunde

Dumpster diving-funn sjokkerer

Dagligvarehandlene kaster 75 000 tonn mat hvert år. Vi ble med førstegangs-"dumpstrer" Marthe Nilsen.
Onsdag, 27 november, 2019 - 00:47

– Det er helt sykt, det er jo det.  Det er forferdelig at vi kaster så mye god mat, som man fint kan spise til tross for at noen av produktene har gått ut på dato, sier student Marthe Nilsen. 

Nilsen jobber i butikk ved siden av studiene, og innrømmer at det ofte er vanskelig å holde seg innenfor budsjettet. Hun kjenner flere som har prøvd dumpster diving, ofte for å spare et par kroner. 

– Det er også supert for miljøet og det setter matsvinn på agendaen, og ikke minst er det gunstig for lommeboken. Jeg tenker også på de som faktisk ikke har råd til for eksempel pålegg eller spise en ordentlig middag hver dag, sier hun.


Utenfor den søndagsstengte butikken finner Nilsen både frukt og grønt og tørrvarer. Hun mener at det ikke holder å se på datostemplet, men at det er viktig å bruke sunn fornuft. Foto: Ingvild Lunde

Forskjell på ferskvarer og hermetikk

Nilsen forteller at hun ble overrasket over hvor mye mat som lå i søppelkassene utenfor den søndagsstengte butikken. Nilsen legger ikke skjul på at noen av hun er mer tvilsom til produkter som ikke har emballasje, som frukt og grønt. 

Hva tenker du om funnene i dag? 

– Det som var helt spesielt med funnene i dag var vel grønnsakene og frukten som begynner å bli dårlig og som heller ikke er forseglet. Tørrvarer og hermetikk derimot kan vel spises etter at det har gått ut på dato. Tortilla-pakkene hadde også gått ut på dato, men det var ikke noen tegn til mugg eller brutt emballasjen, sier Nilsen.

Nilen synes det er merkelig at produkter som ikke har gått ut på dato havner i søppelkassen. Hun bemerker også at det ikke var noen tegn til at butikkene hadde prøvd å selge det unna med rabatter. 

– Vi fant også en pakke med kjeks, som ikke hadde gått ut på dato. Det så ut som at pakken hadde blitt noe klemt, men emballasjen var ikke brutt. Jeg reagerer også på at ingen av produktene var stemplet med rabatter, det er jo et supert tiltak for å unngå matsvinn, og for at forbrukeren kan få gode produkter til en rimeligere penge, sier Nilsen. 


Nilsen studerer funnene nøye, både selve emballasjen og produktet. Foto: Ingvild Lunde

Bekjemper matsvinn

Nilsen mener det er viktig å bruke sunn fornuft når man bedømmer hva som er spiselig og hva som kan kastes, blant annet ved å se og lukte på produktene. Til tross for at det var første gang Nilsen dumpster divet, har hun lenge prøvd å bekjempe matsvinn. 

– I det siste har jeg brukt appen Too good to go, som er en app hvor kafeer, kiosker, restauranter, og bensinstasjoner, kan selge unna rester til en redusert pris, sier hun.

Mohammed Elkadi jobber på Circle K på Abildsø, en av 1748 spisesteder som er registrert i appen. 

– Too good to go er et supert tilbud, som tillater oss til å selge mat noe rimeligere, så vi slipper å kaste det. Tilbudet er populært, og det er opptil flere som benytter seg av de gode rabattene hver dag, sier Elkadi.