Fluorforbudet skaper stor omveltning for skismøring og langrennsløpere. Foto: Special Olympics/Flikr
Totalforbud mot fluorprodukter

Vedtatt flourproduksjonforbud for skisporten

Det internasjonale skiforbundet har vedtatt et forbud mot produksjon av fluor for skisporten. Norges skiforbund har vedtatt bruksforbud for alle langrennsløpere.
Onsdag, 27 november, 2019 - 12:50

Lørdag 23. november vedtok det internasjonale skiforbundet (FIS) et forbud mot produksjon av fluorprodukter. Dette er på bakgrunn av helse- og miljøhensyn. Totalforbudet gjelder fra 2020.

– Dagens vedtak er historisk. Her tar virkelig styret i FIS et ansvar og går foran. Det er et klart signal fra FIS om at vi ikke ønsker å bruke produkter som viser seg å være helsefarlige. Dagens vedtak vil også redusere kostnadene for skisporten vesentlig. Hensyn til miljøet er også en del av begrunnelsen, sier skipresident Erik Røste til Norges skiforbund.


Eivind Tonna ønsker effektive metoder for å avdekke juks. Foto: Sofie Nordsveen Hustad

Usikker testmetode for å avdekke ulovlig bruk  

I fjor vedtok Norges skiforbund et forbud mot fluorprodukter på utstyret til barn under 16 år. Norges skiforbund meldte til Langrenn.com at de hadde gjennomført stikkprøver under hovedlandsrennet. Stikkprøvene tatt av Norsk Institutt for Luftforskning indikerte at 50 prosent brukte fluorprodukter. De som ble tatt fikk ingen form for sanksjoner, fordi testverktøyene ikke var ferdig utviklet.

Journalen har snakket med styreleder for Heming IL, Eivind Tonna, og de to Oslo-skiløperne, Kristrún Guðnadóttir og Simen Myhre.

– Forbudet synes jeg er veldig bra, fordi det er mange negative sider ved fluor: helse, miljø og kostnader. Hvordan dette vil fungere i praksis vil tiden vise. Det er store utfordringer rundt det å ha gode og raske tester som ikke koster for mye. Spørsmålet er om kostnadsbilde endres med flourforbud, sier Eivind Tonna til Journalen. 

Styreleder og trener for Heming IL mener at den korte fristen kan by på problemer. Testingen på hovedlandsrennet i fjor var ikke en braksuksess. Det kan bli vanskelig å sanksjonere noen for kjøp og bruk av produkter før forbudet kommer. Forbudet gjelder kun bruk av produkter som er kjøpt etter nyåret. Slik situasjonen er i dag tror Tonna at det kan bli krevende å avsløre fluorjuks.

– Vi har allerede hatt en sesong med testing om det er fluor på skiene. Foreløpig har vi ingen god test. I prinsippet har man innført et forbudt som ikke kan håndheves. Om en måned vil det være totalforbud, og det blir interessant å se om de har funnet testmetoder som fungerer, forteller styrelederen for Heming IL.

 


Kristrún Guðnadóttir fornøyd over det nye vedtaket. Foto: Sofie Nordsveen Hustad

Ønsker nye løsninger

– Siden forskning har vist at produktene er helsefarlig, synes jeg vedtaket er bra. Jeg synes ikke det er forsvalig at vi skal drive med noe som kan ødelegge helsen til smørerne. Det er alltid en fare for at noen velger å jukse. Slik juks kan sammenlignes med doping, og derfor er det viktig at det kommer metoder som faktisk fungerer, sier Kristrún Guðnadóttir.

Kristrún Guðnadóttir er positiv til fluorforbudet. Hun ønsker nye produkter slik at Norge kan konkurrere med like gode ski som land uten den nye regelen. Russland som ikke er en del av EU, kan stille med fluorprodukter på skiene. Det kan føre til store differanser tidsmessig.

– En mulig løsning er tilsvarende produkter som ikke er helse- og miljøskadlig, eller for dyrt. Jeg håper at leverandører utvikler noen produkter som kan være miljøvennelig, mindre skadelig, og som gjør at vi får tilsvarende eller bedre glid i framtiden, sier Guðnadóttir til Journalen. 

Like vilkår for alle

I første omgang er forbudet mot produksjon et EU-direktiv. Norges skiforbund har innfører forbud mot bruk av fluor. Land utenfor EU trenger ikke å forholde seg til disse reglene. Det kan føre til at noen står på start i renn med fluor, og noen uten. Myhre ønsker at alle skal forholde seg til like regler og premisser i skirenn. 


Simen Myhre ønsker et system som fungerer. Foto: Sofie Nordsveen Hustad

– Så lenge alle forholder seg til de nye reglene, blir det ikke noe problem. Vi må ha et velfungerende system slik at det ikke gir rom for juks. I en perfekt verden hvor ingen velger å ta snarveier til suksess hadde det vært en enkel sak. Siden det er kort frist før forbudet, regner jeg med at de har en plan for å teste raskt slik at alle stiller til start på like vilkår, sier Simen Myhre.