Mariam Zghayar (21) studerer Midtøstenstudier med arabisk ved UiO. FOTO: Vilma Taubo

Havnet i gule vester-demonstrasjon

På ettårsmarkeringen for gule vester-bevegelsen ble Oslostudenten Mariam Zghayar vitne til sammenstøt mellom politiet og demonstrantene i Toulouse, Frankrike.
Tirsdag, 19 november, 2019 - 16:50

Siden 17.november i fjor har franskmenn tatt til gatene, etter det som begynte som en reaksjon på økning i drivstoffpriser. Protestene har utviklet seg til å handle om utjevning av sosiale forskjeller og et rettferdig skatte-og avgiftssystem.

Lørdag 16. november ble ettårsdagen markert med nye demonstrasjoner.

Havnet midt i demonstrasjonene

På helgetur hos venner i Toulouse tok byturen en brå vending for Oslo-studenten Mariam Zghayar. Zghayar sier til Journalen at det ble kastet tåregass mot folkemengden imens protestantene sto og sang slagord. 

– Vi måtte løpe inn i en butikk for å komme oss unna tåregassen, sier Zghayar. 

Gule vester-bevegelsen, miljøvernere og ytre venstreorienterte deltok på demonstrasjonen i Toulouse lørdag. 

– Det var også observatører og frivillig helsepersonell til stede, men jeg så aldri profesjonelt ambulansepersonell, sier Zghayar. 


Den signalgule fargen symboliserer de gule vestene. FOTO: Privat/Mariam Zghayar


FOTO: Privat/Mariam Zghayar

Lørdag ble totalt 245 demonstranter pågrepet i Frankrike.  Zghayar sier at hendelsen i Toulouse var uoversiktlig, og at det var vanskelig å skille hvem som var med i demonstrasjonen og ikke. 

– Folk hadde tårer i øynene og gråt. Jeg klødde veldig på huden, men var bestemt på å bli for å få med meg hva som skjedde, sier Zghayar.

Hun reagerte sterkt på hvordan politiet møtte fredlige demonstranter og folk som ellers var rundt i byen.

Færre demonstranter enn tidligere

Al Jazeeras reporter Neave Barker meldte at protestene lørdag ikke var betydlige sammenliknet med de man har sett i Frankrike tidligere i år. 

«Til en viss grad har bevegelsen oppnådd et av de viktigste målene for å få tilbakebetalt skatten på diesel. I tillegg har Macron fått tilsammen 11 millioner dollar i økonomisk støtte til lavinntekstsgrupper”, skriver Barker på avisens egne sider. 

Førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved UiO, Kjerstin Aukrust, skriver samtidig i en kronikk i Aftenposten at de gule vestene fremdeles lever, ett år etter de første demonstrasjonene. 

«I dag er hovedinntrykket at krisen som de gule vestene utløste, er over. Macron kan puste lettet ut – han overlevde. Men hver nye reform han prøver seg på frem til presidentvalget i 2022, kan være eksplosiv og antenne en gnist som setter fyr på hele Frankrike igjen», avslutter Aukrust kronikken.